Ce cred că se va întâmpla în noul sezon de Liga 1 (2018-2019)

Când vrei să-ți riști reputația apropo de priceperea ta-n ale fotbalului, te apuci să faci preziceri.

Am făcut-o și anul trecut, așa că știu ce vorbesc.

Adică, din ceea ce am spus atunci, doar prezicerea conform căreia Astra va fi o surpriză datorită capacităților lui Iordănescu mi-a ieșit complet.

Plus, cea legată de Craiova, dar acolo am spus lucruri evidente, gen stadionul va fi marele atu al clubului.

În rest, lucruri oarecum la limită și câteva situații în care am fost total pe lângă.

Prin urmare, mulțumesc Dinamo că nu ai intrat nici măcar în Play Off în timp ce eu te vedeam bătându-te la titlu cu Contra pe bancă și mulțumesc Steaua că nu ai luat campionatul, deși eu tot insist de ceva vreme că ai cel mai bun lot bla-bla, bla-blum.

Ce se va-ntâmpla în acest sezon?

Nimic nou: Steaua e iar favorita mea la titlu

Insist ca și-n anii trecuți și spun că Steaua este în continuare favorită la câștigarea campionatului, deși CFR Cluj pare că și-a întărit lotul.

Spun “pare” pentru că nu am văzut la muncă noile achiziții, dar m-aștept că din tot ce au adus, măcar doi jucători să fie mutări foarte bune. Mai ales că CFR Cluj are această tradiție a transferurilor făcute cu cap.

Pe de altă parte, Dică nu mai este cel de anul trecut. Oricât ar fi de ironizat și oricât s-ar insista pe realitatea corectă conform căreia Becali se implică dincolo de ceea ce se pricepe, antrenorul Stelei are mai multă experiență.

În România, nicăieri nu poți evolua forțat mai mult decât o poți face la echipe precum Steaua sau Dinamo. Experiența în sine te modifică uman și profesional. Repet, Dică e mult mai bun anul acesta și cred că va fi un atu pentru Steaua. OK, zâmbiți sau râdeți, dar asta cred eu.

Craiova e mai slabă, dar lor nu le pasă de asta

Craiova pare să fie mai slabă în acest sezon măcar din două puncte de vedere – a pierdut jucători buni și nu a adus ceva care să compenseze aceste pierderi.

Cicâldău este o achiziție importantă, dar nu este neapărat ceva care să facă diferența. Îmi place mult ca jucător, cred în creșterea lui, dar nu cred că-i profilul de fotbalist care să urce o echipă.

Mi-a plăcut portarul pe care l-au adus, Mirko Pigliacelli. Când l-am văzut în Supercupă, mi s-a părut că seamănă cu Beto. Apoi, l-am văzut în poza asta și are ceva din trăsăturile lui Șoavă.

Știu, n-au nicio importanță aceste afirmații, dar textele sunt citite și de unii fani ai Craiovei ceva mai încordați când vin pe aici. Așa că încerc să destind atmosfera cu umorul meu fin și greu de egalat.

Al doilea motiv de slăbiciune ar putea fi reprezentat de scăderea emulației pe care noul stadion a oferit-o sezonul trecut. Mă refer la o așa-zisă adaptare hedonică, dar vom vedea practic dacă așa stau lucrurile abia-n campionat.

Se vor bate oltenii la titlu?

Cred că o pot face la modul serios doar dacă Steaua și CFR vor juca sub nivelul loturilor pe care le au la dispoziție.

Pe de altă parte, e totuși o echipă dintr-o zonă specială, iar între ce se anticipez eu și ce vor face ei concret pot fi mari diferențe. În bine sau în rău.

Pentru moment, nu cred în Dinamo

Gică Popescu spunea la un moment dat că nimeni n-ar trebui să subestimeze importanța meciurilor câștigate în fața adversarilor slabi.

Că victoriile contează mereu pentru psihicul fotbaliștilor inclusiv pe termen lung, nu doar pentru a alimenta o serie lungă și imediată de succese.

Aparent, Dinamo a făcut asta în Play Out-ul sezonului trecut. Ar trebui să fi căpătat încredere-n forțele lor chiar și din acele dispute cu adversari inferiori.

Totuși, realist vorbind, Dinamo stă prost în ceea ce privește soluțiile pentru defensivă. Nu mi se pare că au fundaș dreapta și nu mi se pare-n general că au soluții foarte bune pentru defensivă. Cu excepția portarului titular, nu mă-ncântă cu adevărat nimic de acolo. Hai, să fiu îngăduitor, și să-l amintesc și pe Popovici, care mi-a plăcut mereu.

De altfel, fără să mă las influențat de ratarea Play Off-ului sau de parcursul bun din Play Out, eu cred că Bratu va avea probleme mari dacă nu-ncepe bine sezonul, cu măcar 3 victorii în primele 5 etape.

Prin urmare, momentan, nu cred în Dinamo.

Știu, joc la alibi, dar până nu văd niște meciuri cu adversari puternici, așa rămâne. Am timp să mă răzgândesc.

Cine ar putea fi surprizele?

Sună ciudat având în vedere ceea ce tocmai am spus, dar Dinamo poate fi o surpriză. Are potențial pentru asta având în vedere contextul.

Până la urmă, inclusiv acea slăbiciune defensivă pe care o văd eu poate să nu fie așa importantă într-un campionat în care nu există chiar foarte multe echipe super creativ ofensiv.

De asemenea, tot la capitolul de posibil surprize includ și Astra.

Recunosc, e posibil să fiu subiectiv tocmai pentru că Măldărășanu face parte din grupul jucătorilor feblețe, alături de Dănciulescu, Maftei și Rădoi. Mi-a plăcut atât de mult ca fotbalist, inclusiv din perspectiva felului în care gândea jocul încât am încredere că va fi un antrenor foarte bun.

Astra mai are ca atuuri și prezența lui Dani Coman, dar și a lui Petru Buduru. Nu mă interesează că unii vor ofta și vor rosti termeni precum “blatist” sau “Cooperativă”, eu mă refer strict la capacitățile unui om cu experiență uriașă-n fotbal.

Nu cred în evoluții speciale pentru FC Botoșani în primă fază cel puțin și am rețineri inclusiv în ceea ce privește Poli Iași, în ciuda veștilor pozitive care vin dinspre cei de acolo apropo de transferuri.

Cine va retrograda?

Habar n-am.

Ar fi prea de tot să anticipez așa ceva.

Cel mai improbabil, chiar exagerat pronostic pe care-l fac este că Gaz Metan nu se va bate pentru evitarea retrogradării.

De asemenea, nu sunt convins că entuziasmul promovării va fi suficient pentru Sibiu și Călărași. Normal, ardelenii au experiența din Cupa României și e posibil ca asta să le fi oferit o super încredere-n forțele proprii. Totuși, nu cred că va fi suficient.

Momentan, eu doar vorbesc vorbe-n scris.

Faptele le vedem de vineri încolo.