Becali nu se va schimba. Obișnuiți-vă cu asta și mergeți mai departe!

De când a intrat Becali în fotbal, există o idee repetată iar și iar conform căreia acesta face lucrurile greșit.

Nu contează ce lucruri, le face greșit.

O spun oameni din fenomen – jucători, antrenori, conducători.

O spun jurnaliști.

O spun suporteri.

De exemplu, eu cred că am o grămadă de texte sau de afirmații făcute prin emisiuni în care critic cu tot felul de argumente mai mult sau mai puțin savante ce face omul acela acolo.

Uneori am avut dreptate în ceea ce am spus, alteori am avut dreptate doar raportându-mă la ce informații aveam pentru că-n realitate lucrurile se prelungeau dincolo de ceea ce era vizbil din exterior.

La fel ca mine sunt și alții. De multe ori, criticii lui Becali au avut dreptate,  alteori… Înțelegi ideea.

Eu am făcut o miză din lucruri precum modul în care patronul Stelei a gestionat toate procesele – cu avocați nespecializați pentru genul de procese avute cu CSA Steaua.

Sau în ceea ce privește alegerile de marketing care au vizat clubul – de exemplu, n-a făcut niciun efort pentru a civiliza societatea din această perspectivă pentru că nu are cultura necesară s-o facă, iar cei de pe lângă el n-au fost în stare să-l educe.

Alții au ca miză preferată implicarea lui în ceea ce privește alcătuirea echipei și alte chestiuni care țin de munca antrenorului.

Ideea este că au trecut atât de mulți ani de când Becali e-n felul său și noi ne tot strofocăm să spunem că e greșit cum procedează încât cred că nu mai există riscul ca cineva să nu știe ce credem noi – presă, suporteri, oameni de fotbal și ce face el.

Bun, am stabilit asta.

Dacă am stabilit asta, hai să ne mai concentrăm și pe alte chestiuni adiacente.

Nu spun că e de abandonat tema implicării lui la echipă sau a incapacității de-a civiliza clubul din perspectiva marketingului. Spun că e timpul să mai sancționăm un pic și atitudinile ipocrite ale celor care vor să se pună la adăpostul ideii că „la Steaua e greu din cauza lui Becali”.

În ultima conferință de presă, Dică a avut iarăși o atitudine smiorcăită.

Că el e favorit la demitere.

Că el are tot timpul postul în pericol.

Că la Steaua e de 5 ori mai greu decât în alte părți.

OK, așa este. Totuși, nu te supăra, dar așa au stat lucrurile de când Becali a devenit șef la echipă.

Nu ai venit la acest club și ai descoperit acum ce comportament are patronul.

Din contră, ai venit la club tocmai pe fondul unor lipsuri ale acestui patron în ceea ce privește cultura fotbalistică – adică ai venit fără licență Pro, fără experiență decentă, în condiții foarte rar întâlnite în fotbalul civilizat.

Prin urmare, mai încet cu astea.

Sigur, acum ești tu antrenor și primești cea mai multă atenție, dar e valabil și pentru alții din trecut, cu mici excepții.

Unii au râs de Stoichiță că era supus patronului.

Omul  a făcut o alegere apropo de felul în care a acceptat să decurgă colaborarea cu Becali și și-a asumat-o. Nu l-am auzit vreodată prin emisiuni plângându-se.

Și nu mă rezum doar la emisiuni, mă refer și la pauzele acelea publicitare în care diverși antrenori ai Stelei obișnuiesc să ofteze și să se dezvăluie moderatorilor și celorlalți invitați:

Ce să faci acolo… Dacă nu te lasă să iei măsuri, jucătorii sunt bulversați!

Sunt convins că așa este, dar fiecare dintre voi știți în ce vă băgați.

Becali e-n multe feluri, dar nu-i nici pe departe imprevizibil. Știți ce urmează, știți ce vrea, știți ce face.

Nu vă mai plângeți că nu v-a păcălit nimeni cu nimic.

E valabil și pentru Mirel Rădoi, altă feblețe de-a mea. O spun serios, fără ironie. Îmi place foarte mult Rădoi și abia aștept să antreneze pentru că are o energie aparte și-i pasionat de meseria asta.

Totuși, nu o ține langa cu erorile patronului. Am înțeles, toți suntem mai deștepți decât el, dar nu sunt convins că toți suntem și mai inteligenți decât el. E o diferență de nuanță între deșteptăciune și inteligență.

La Steaua e greu, dar e firesc să fie greu.

Nu vă mai smiorcăiți că e apa e udă.  Dacă nu vă convine, spălați-vă pe mâini.

 

↓ ↓ ↓