Saptmana trecuta, Arpad Paszkany oferea o declaratie putin bagata in seama desi acesta vorbea despre foarte multi bani:
Ceea ce se intampla in Liga 1 goneste comapniile dispuse sa-si asocieze imaginea cu fotbalul. E vorba de companii care peste hotare platesc bani multi pentru a-si promova imaginea prin fotbal si care in Romania nu fac acelasi lucru din cauza scandalurilor.
Atmosfera din fotbalul nostru ii costa foarte multi bani pe toti cei care respira in aceasta industrie, indiferent ca vorbim de cluburi, de jucatori, de antrenori, de manageri sau de actionari.
Partea buna este insa ca la cel mai inalt nivel, oamenii incep sa-si dea seama de acest lucru.
Declaratia lui Paszkany de acum este o astfel de dovada, chiar daca vine la aproape un an de la o declaratie asemanatoare a lui Gica Popescu.
Cunosc doua situatii concrete in care companii mari interesate de proiecte de imagine in fotbalul nostru au renuntat la acestea dupa ce au vazut nivelul discutiilor din Liga 1, certurile de la televizor, reactiile oamenilor care patroneaza cluburi …
Vorbele lui Popescu au fost facute publice la sport.ro, imediat dupa conflictul televizat dintre Marian Iancu si Victor Piturca.
De unde vin piedicele
In primul rand, spre deosebire de campionatele in care marile companii isi asociaza imaginea cu fotbalul, in Romania prim-planul fenomenului nu apartine fanilor, jucatorilor, antrenorilor si celorlalti profesionisti din organigramele cluburilor.
In acest moment, un parteneriat de imagine cu o anumita echipa poate insemna mai degraba un parteneriat de imagine cu patronul acesteia si mai putin unul cu simbolurile fotbalistice ale clubului in cauza.
A doua mare problema tine de nivelul extrem de scazut al managerilor din fotbalul nostru.
Ei ar trebui sa inteleaga foarte rapid ca societatea care i-a angajat pierde bani din cauza expusa mai sus, dar unii sunt atat de limitati din perspective profesionale ca ori nu-si dau seama de situatie, ori nu au capacitatea de-a gandi rezolvari pentru acestea.
De altfel, nici nu e de mirare atat timp cat ideea de comunicare pentru unii dintre ei inseamna gasirea unor scuze pentru silenzio stampa sau cea de marketing inseamna evitarea cu orice pret a actiunilor la care sponsorii au nevoie de prezenta jucatorilor.
De unde vin sperantele
O parte a celor care finanteaza echipe de fotbal desfasoara afaceri in care managementul este profesionalizat, interactiunile cu clientii sunt firesti, parteneriatele au desfasurari normale.
Acesti oameni ar putea sa gandeaca un viitor diferit pentru cluburile ai caror actionari sunt.
De exemplu, ar putea la un moment dat sa angajeze si in fotbal manageri priceputi si la altceva decat „presionarea” arbitrilor, pacalirea jucatorilor in momentul semnarii contractului, vorbitul lung la TV.
Cine are o idee cat de cat despre ce inseamna viitorul fotbalului ca industrie isi da seama ca a trecut si moda cluburilor care traiesc aproape exclusiv din banii actionarilor, si moda cluburilor care intretin afacerile acestora.
Apoi, am ajuns la vremuri in care banii nu se mai fac usor, iar aceasta dificultate antreneaza in orice activitate comerciala mai multa minte decat oricand.
Primele semne importante ale schimbarii
In ciuda a ceea ce vedem acum in fotbalul nostru, eu cred sincer ca lucrurile se vor schimba dramatic in urmatorii ani.
Pentru prima data auzim oameni din fotbal vorbind despre teme aflate altadata doar in discursul presei si a microbistilor.
De exemplu, oameni importanti din fotbal vorbesc deschis despre nocivitatea scandalurilor, despre nocivitatea actiunilor dubioase ale comisiilor si despre nocivitatea lipsei de competenta a celor care ocupa posturi inalte in structurile Ligii sau ale Federatiei.
Niciodata in istoria recenta nu s-a vorbit atat de direct despre astfel de lucruri.
Scandalul a fost considerat util pentru audiente si amuzant pentru publicul larg, Comitetul Executiv a fost considerat instanta suprema indiferent de decizii, licitatiile erau necontestate, iar competenta in fotbal inseamna pricepere la uns arbitri.
Repet, banii se fac mai greu azi, iar asta va schimba fotbalul nostru cum nimic altceva nu l-a schimbat in ultimi ani.