În momentul de față, există trei echipe care foarte probabil se vor bate la titlu – Steaua, CFR Cluj și Dinamo.
Steaua este-n postura respectivă în primul rând datorită valorii lotului, apoi a forței financiare și-n al treilea rând datorită lui Dică.
Am văzut multe discuții despre faptul că Becali l-ar fi adus pe Dică doar ca să aibă un om care să se ocupe de antrenamente, iar el să se poată ocupa de ceea ce-i place cel mai mult – transferuri, schimbări, stabilit echipa etc.
Posibil să-și fi dorit asta, dar asta nu-nseamnă că Dică e automat un om de paie acolo.
Ca orice individ pasioant de meseria pe care o practică, poate oricând să exceleze în ceea ce face.
Din punctul meu de vedere, sunt mai multe șanse ca Dică să aibă succes la Steaua decât să rateze. Mai mult, chiar dacă va rata, pasiunea lui oricum îl va duce la un moment dat în postura antrenorului care confirmă.
Dică va fi valoros în meseria lui, neclar este doar cât de repede se va întâmpla asta. Steaua va fi și anul acesta principala favorită la câștigarea titlului, lucru însă care n-a oprit-o să-l piardă-n ultimii doi ani.
La CFR Cluj, ce se vede din exterior poate să nu fie exact și ceea ce se vede din interior.
Eu văd o echipă care face un efort important pentru a conta din nou. Au adus un antrenor foarte bun și-nțeleg c-au semnat cu acesta un contract specific cluburilor serioase.
Adică Dan Petrescu nu poate pleca așa cum îi mai place lui și cum ne-ar plăcea multora dintre noi, la prima ofertă mai bună venită din altă parte.
Nu știu însă dacă fotbaliștii care vin acum la CFR sunt veniți pe filierele care au confirmat în trecut sau sunt pe filiere ale lui Bogdan Mara.
Poate e vorba de aceleași filiere, nu știu și nu am reușit să aflu. Ca și-n ultimele sezoane, va trebui să așteptăm începerea campionatului ca să vedem adevărul. .
Dinamo se comportă cam la fel ca-n ultimele sezoane.
Adică pierde din jucătorii valoroși și întârzie să aducă înlocuitori pe măsura pierderilor.
Atuul lor față de trectul recent ține de ceea ce s-a construit în fiecare sezon în ceea ce privește mentalul echipei / clubului.
Ei au crescut mereu câte puțin și au atins un vârf campionatul trecut, când au avut chiar șansa să câștige campionatul.
Nu, n-a fost vorba de context. A fost vorba de faptul c-au fost în stare să ajungă să beneficieze de condițiile care au fost în Liga 1.
Contra e un antrenor foarte bun, cel mai bun pe care l-a avut Dinamo după Mircea Rednic.
Spre deosebire de Petrescu însă, se pare că poate pleca oricând primește o altă ofertă.
Asta reprezintă o mare vulnerabilitate pentru Dinamo, una mai mare decât lipsa de forță a clubului când vine vorba de-a aduce fotbaliștii pe care antrenorul și-i dorește-n lot.
Alte echipe care pot conta
Nu cred că Viitorul poate să repete performanța de sezonul trecut măcar dintr-un motiv – adversarele vor fi mai valoroase anul acesta, iar ei au șanse mici să-și păstreze lotul crească valoarea lotului.
Hagi va vinde cât de curând pentru că e firescul clubului său.
După ce va vinde, în echipă va intra din nou un amestec de tineri de viitor + Marius Constantin.
Nu o spun cu vreo urmă de ironie, o spun pentru a indica o realitate.
Astra va fi-n opinia mea o surpriză a noului sezon. Așteptările în ceea ce-i privește sunt scăzute, lotul a suferit deja transformări – adică pierderi importante.
Clubul reformează echipa și-și reformează strategia.
Foarte bine face pentru că a continua exact pe vechea idee însemna un risc major – investiții sigure mari, venituri nesigure foarte mari.
Adică puteau câștiga mult sau puteau să moară rapid.
Între a risca dispariția și exista-n continuare, oricând e de preferat să exiști în continuare și să o iei pe altă cale care să-ți ofere șansa unor venituri mari.
Cel mai bun lucru pe care l-au făcut ei este că l-au adus pe Iordănescu.
Acesta seamănă cu Dică dintr-un anumit punct de vedere – pasiunea pentru meserie, dar are avantajul unei experiențe superioare acestuia.
Oamenii se vor gândi că Astra a avut anul trecut un antrenor mai bun în persoana lui Șumudică, dar eu mă gândesc doar c-a avut un antrenor diferit.
Șumudică era un golan din punct de vedere tactic și un tip cu simț în ceea ce privrea jucătorii săi. Avea intuiție, instinct și mult bla-bla.
Iordănescu e un nerd mai degrabă și un tip care poate n-o avea sclipirile lui Șumudică, dar are disponibilitatea de-a-și munci un pic altfel meseria.
Deja clubul face niște mișcări care arată că acolo se va antrena – mă refer la achiziția tehnicii de monitorizare a jucătorilor la antrenamente și la aducerea lui Marius Francisc de la FRF pentru a se ocupa de analiza tuturor datelor pe care Iordănescu le poate folosi ca antrenor.
Pentru unii asta nu-nseamnă mare lucru, pentru mine asta înseamnă că acolo există din nou șanse ca patronul să-și respecte antrenorul și ca echipa să-și facă meseria la modul serios.
În fine, Craiova va avea un antrenor italian.
Din ceea ce-mi aduc eu aminte, cu excepția lui Giuseppe Giannini la FC Argeș, toți italienii s-au descurcat bine sau foarte bine fotbalul nostru.
Mai mult, au avut rezultate repede, în cel mult câteva luni formațiile lor arătau că sunt antrenate de oameni care se pricep la fotbal.
Totuși, marele atu al Craiovei în acest sezon ține de terminarea noului stadion. Nu știu cum vezi tu lucrurile în general, dar orașul acela e printre puținele din țară unde se poate spune că a construi un nou stadion la standarde ridicate e o investiție corectă, în acord cu nevoile comunității locale.
Prin alte părți, mi se pare o risipă de bani publici. La Craiova, risipă de bani publici poate fi să orientezi fondurile în alte direcții înainte să le orientezi spre un astfel de obiectiv.
Structura lotului e în continuare o problemă la ora actuală.
Mă refer la acoperirea posturilor, dar și la alte două aspecte – valoarea fotbalistică a unor jucători și mentalitatea unora dintre cei care sunt deja considerați valoroși.
Acest ultim aspect va fi greu de rezolvat până la-nceperea campionatului, dar vom vedea ce va fi.
Restul echipelor?
Posibil să fie surprize din partea celor de la Botoșani și Voluntari. În rest, anticipez un regres cel puțin în primă fază la Iași.