Chipciu mai poate face asta și la CFR?

Chipciu la CFR Cluj este o ciudățenie. Nu e clar ce câștigă ardelenii, dar e destul de limpede cam ce pierde Steaua.
Chipciu la CFR Cluj este o ciudățenie. Nu e clar ce câștigă ardelenii, dar e destul de limpede cam ce pierde Steaua.

Acum ceva ani, l-am numit pe Chipciu omul politic numărul 1 al Stelei.

Am explicat atunci în detaliu ce abilități aparte are Chipciu în a apăra interesele sale și ale echipei pentru care joacă. Și cât de neobișnuită este această practică a sa, una doar episodic întâlnită în fotbalul nostru recent.

După plecarea de la echipa lui Becali, Chipciu s-a purtat precum un politician care s-a retras oarecum din viața activă a partidului său, dar care intervine din când în când pentru a-și spune părerea despre ce se întâmplă în curtea acestuia.

Cel puțin, așa au arătat unele dintre reacțiile sale, precum cea legată de demisia din vara trecută a lui Mihai Stoica.

În fine, pentru c-a fost fotbalist al „naționalei”, Chipciu și-a făcut simțită prezența și acolo în același stil:

Mai chinuim și noi fotbalul, eu știu? Nu pot să fac o analiză la cald. Am fost la terapie intensivă, dar dăm semne de viață. Cred că Mister nu ar avea mare vină. Dacă făceam egal cu Spania, toată lumea spunea ”Mamă, ce antrenor e Contra”!

Habar nu avem să pasăm. I-am zis și lui Mister asta. Nu poate să vină Mister să ne învețe să pasăm, ce să facă […]

Cred că România duce lipsă de strategie. Văd că Federația încearcă să facă ceva acum. Acum trebuie să ne gândim, vrem să pasăm ca Spania, trebuie să avem o strategie, dar o să dureze foarte mulți ani.

Trebuie să o iei de jos, de la copii, vrem să pasăm, facem asta cu ei. Începi să pasei de la 6 ani, cum se face la Anderlecht. Văd copii care pasează incredibil. […]

E foarte greu să joc la Anderlecht, pentru că ei încearcă să paseze mereu, ceea ce noi nu am fost învățați să facem și trebuie să mă adaptez. Dacă mă voi adapta și voi face lucrurile bine, cu siguranță Kompany mă va băga.

El nu ține cont de nume. Eu am fost accidentat și de aceea nu am jucat. Acum voi merge acolo și voi încerca să-mi câștig un loc în echipă.

Dacă vei compara ceea ce rostesc în general fotbaliștii la final de meciuri cu ceea ce spune Chipciu, vei avea aproape mereu impresia că primii sunt fotbaliști, iar Chipciu e cititor de cărți, PR-ul deștept al unei companii sau al propriei personalități, politician etc.

În fine, de ce pierde Steaua?

Ideea este că în ultimii ani, echipa lui Becali n-a mai produs fotbaliști care să aibă o anvergură de genul celei pe care o avea și încă o are Chipciu.

A produs fotbaliști buni și are în continuare jucători care se pot dovedi la un moment dat peste Chipciu pur fotbalistic vorbind.

Sau a avut fotbaști cu mare personalitate, precum Pintilii, dar care nu se expun mediatic și nu ocupă locuri întregi în mintea suporterilor.

În fine, nu au existat personalități care să treacă dincolo de linia de demarcare pe care a tras-o Becali în ceea ce privește prezența publică a personajelor de la echipă.

Cu fiecare an, patronul pare să fi ocupat din ce în ce mai mult din spațiul media alocat acestei echipe.

Fotbaliștii săi au ajuns să fie concurați de patron chiar și-n timpul meciurilor, când nu mai este vorba doar despre ce joacă ei, ci și despre cum va reacționa Becali ca urmare a felului în care joacă ei. Nimic mai absurd, dacă n-ar fi și antrenorii într-o situație asemănătoare…

Dică a fost parțial hașurat de implicarea lui Becali în formarea echipei, iar Teja, Andone și Vintilă au plecat din start cu o aură oricum mai puțin strălucitoare. Aproape că n-a mai contat comportamentul patronului față de ei.

Prin urmare, Chipciu la Steaua ar fi însemnat un pic de concurență reală pentru patron în ceea ce privește punctele de interes ale suporterilor.

În schimb, Chipciu la CFR habar n-am ce-nseamnă.

Mai mult, posibil ca nici el să nu știe.

Măcar pentru moment.

 

↓ ↓ ↓