De ce cred că CFR Cluj ia titlul și anul acesta

Pe scurt, pentru că e o echipă mai bună decât FCSB.

Nu mai în formă, nu mai spectaculoasă după criterii aproape general acceptate, ci doar mai bună.

Ce-nseamnă pentru mine acest “mai bună”?

CFR Cluj are fotbaliști mai adaptabili la joc

În primul rând, are mai mulți fotbaliști deștepți.

Deșteptăciunea despre care vorbesc este legată de capacitatea unor jucători precum Camora, Deac, Bordeianu, Grahovac, Boateng și chiar Debeljuh sau Păun de-a se adapta la situațiile de joc.

În cazul unora e vorba de un amestec de inteligență și experiență, la alții e vorba că pot inclusiv fizic să facă asta, la alții poate e doar experiență nedublată de cine știe ce talent suplimentar.

Ceea ce contează în final este că pot face asta prin diverse mijloace.

FCSB are prea puțini fotbaliști de acest gen.

Tănase este lider detașat din această perspectivă,  iar Olaru se-ncadrează doar parțial în această idee.

Atenție, nu vorbesc aici despre forma lor, despre talentul lor, ci despre capacitatea de-a înțelege foarte bine ce se întâmplă pe teren și de-a-și exploata profund capacitățile pe care le au.

De multe ori, un fotbalist foarte tânăr precum Octavian Popescu poate avea o lovire excelentă a balonului, o intuiție de pasare fantastică, dribling, deplasare foarte rapidă și totuși să nu conteze în anumite meciuri.

Nu din cauza emoțiilor, nu din cauza lipsei de formă.

Pur și simplu, din cauza faptului că nu are încă acea capacitate de-a se adapta suficient la joc. Și nici colegii săi nu formează genul de grup care să-i producă un tip de joc favorabil lui.

De altfel, cred că acesta a fost de multe ori unul dintre punctele forte ale clujenilor – au făcut jocul să fie mai potrivit pentru calitățile lor decât pentru cele ale adversarului.

Apoi, deși e posibil ca la nivel de kilometri alergați, la nivel de energie consumată FCSB să fie peste CFR Cluj în acest moment, din perpsectiva duelurilor fizice directe, echipa lui Petrescu stă mai bine.

Poți să te gândești că asta nu contează, că Steaua îi pasează și asta e.

Da, e posibil.

Dar la un meciuri cu super miză, așa cum sunt cele rămase, e foarte puțin probabil ca jocul să nu se ducă și spre zona aceasta a duelului fizic direct și a agresivității.

Nu doar pentru că CFR e capabilă să ducă jocul spre așa ceva, dar și pentru că FCSB nu are suficienți fotbaliști care să poată ține jocul departe de acest aspect.

E greu și pentru că te forțează CFR, dar și pentru că e dificil să-ți controlezi tu propria stare de surescitare specifică unor asemenea dueluri.

CFR Cluj are un antrenor mai bun decât FCSB

După aprecierea mea, Petrescu este un antrenor mai bun la ora actuală decât este Petrea.

Nu este mai simpatic, nu este mai logic în declarații, ci doar mai bun.

Ce-nseamnă acest mai bun?

Lucruri simple: experiență clar superioară și capacitate excelentă de-a face echipele sale să joace ce-și dorește el.

Apoi, Petrescu este favorizat de faptul că lucrează cu un lot construit într-o măsură mai mare după dorințele sale decât este lotul FCSB construit după dorința lui Petrea.

În plus, cum încearcă unii să se exprime doct, are un lot “valoros și numeric”.

Serios vorbind, are soluții pe măsura poftelor sale tactice.

Pe măsura cerințelor sale care par multora absurde.

Are asta de partea sa  în timp ce Petrea nu prea are.

Apoi, deși pe Petrescu este o presiune uriașă, Petrea nu e scutit de acest aspect.

Chiar dacă pierderea titlului ar fi o nouă lovitură financiară pentru CFR Cluj, nu-ți închipui că Petrescu vede lucrurile la fel.

Pe el nu-l interesează decât în mică măsură costurile clubului – dovadă ce jucători ia, ce jucători nu folosește deși s-au plătit bani buni.

Pe el îl interesează mai ales să nu piardă, iar apoi să câștige.

În schimb, Petrea e obligat doar să câștige și la propriu, și la figurat. Are nevoie să câștige inclusiv pentru a conta ca antrenor dincolo de momentele în care Becali apelează la el.

Simplu fapt că Petrescu pare mai tensionat este doar pentru că e un personaj care cred că-și gestionează mult mai greu emoțiile comparativ cu Petrea. În rest, la FCSB e cel mai greu să fii antrenor.

E greu nu doar pentru că nu e lotul format de antrenor și de Mihai Stoica, ci și pentru că patronul nu are încredere în antrenor suficient de mult încât să-l lase să-și facă munca până la capăt.

Craiova e un adversar mai dificil pentru Petrea decât pentru Petrescu

La final, aș vrea să menționez importanța Craiovei în toată povestea.

Nu din perspectiva faptului că e o echipă bună care va juca cu amândouă, ci din perspectiva faptului că este un anume tip de echipă care va juca împotriva ambelor favorite la titlu.

Concret, Craiova are un specific aparte în fotbalul nostru. E o echipă care-și creează multe ocazii de gol în fiecare partidă, aproape indiferent de adversar.

Să scapi fără gol primit în meciul cu ei în acest moment înseamnă ori să ai o capacitate foarte bună de a te organiza defensiv, ori să ai noroc.

Chestiunile de noroc nu le comentez, dar când vine vorba de-a te apăra bine, CFR îi ia fața echipei lui Petrea.

Sigur, CFR a avut suficiente momente de slăbiciune de-a lungul acestui sezon, dar eu nu vorbesc aici doar de cine are mai multe șanse să anihileze o formație precum Craiova. Poate oltenii le dau 3 și unora, și celorlalți, orice-i posibil.

Doar că anumite lucruri sunt ceva mai puțin posibile decât altele.

Apropo de posibilități, ce scriu eu aici sunt doar percepțiile mele. Nu am nicio treabă cu ghicitul sau măcar cu ghicitul informat (jucatul la pariuri).

Din când în când, mă uit la echipe și îmi dau cu părerea, așa cum am făcut-o anul trecut pe vremea asta la meciul dintre FCSB – Sepsi (1-2).

Atunci s-a întâmplat să am dreptate, vedem acum ce va fi.