De ce vrea Mutu să-l schimbe pe Andone

Mutu n-a spus vreodată că are ceva cu Andone, a spus că are ceva cu rezultatele lui Dinamo

Totuși, dincolo de sensul rece al discursului public rostit de Mutu, evidența arată că actualul manager general al “câinilor” ar vrea din toată inima un alt antrenor.

Dacă adaugi și informația des confirmată că a vrut să-l aducă pe Șumudică în Ștefan cel Mare, lucrurile sunt deja clare.

Totuși, sunt rezultatele de care vorbește atât de des Mutu motivul real pentru care vrea îndepărtarea lui Andone?

Părerea mea este că nu.

Rezultatele sunt doar cel mai puternic argument pentru care poți cere o schimbare și Mutu știe că raportându-se la acestea poate să-i atragă de partea sa pe Negoiță și pe suporteri.

În opinia mea însă, există alte două lucruri care-l fac pe Mutu să-și dorească intens schimbarea lui Andone.

Primul și cel mai clar definit ține de faptul că Mutu a văzut antrenamentele lui Andone, știe cum pregătește acesta meciurile, știe cerințele pe care le are față de jucători și aproape nimic din toate acestea nu-i place.

Acum, mulți vor spune că Mutu nu are experiența necesară pentru a judeca din postura de manager munca unui antrenor.

Culmea este că Mutu are cea mai mare experiență pe care un conducător din Liga 1 o poate avea când vine vorba de-a aprecia dacă un antrenor este valoros sau nu. Hagi e patron, nu-l pot include aici.

Mutu a văzut ce-nseamnă antrenamente și strategii tactice și muncă în antrenorat de înalt nivel de-a lungul carierei sale cum niciunul dintre conducătorii din fotbalul nostru n-a apucat să vadă.

Mutu a fost la cluburi uriașe, a avut antrenori uriași și are simțul aprecierii dat naibii de dezvoltat în această privință.

Vrând – nevrând, Andone e comparat cu Mourinho, Marcello Lippi, Prandelli, Malesani, Ranieri și alții ca ei. E oarecum ironic faptul că ești comparat cu nume uriașe în ceea ce privește antrenoratul, dar ai fost gata să fii schimbat cu Șumudică.

În fine, al doilea motiv pentru care Mutu se poartă cum se poartă ține de dorința sa de-a conta.

Nu e vorba de vreun complex specific celui care vine într-un loc și încearcă să schimbe totul pentru a se simți puternic.

E vorba de natura unui individ care a fost lider toată viața sa, din momentul în care Dobrin a vrut să-l schimbe la un meci al lui FC Argeș când Mutu avea mai puțin de 19 ani și a refuza și până la momentul până la momentul în care a venit la Tg. Mureș și-a vrut să conducă un club din calitatea de simplu jucător.

Andone are experiență uriașă în ceea ce privește interacțiunea cu patroni și conducător de club. Problema lui este că Mutu nu doar a decis deja că-i insuficient pentru Dinamo, dar are și abilitatea de-a-i convinge pe cei din jur să-i dea ascultare.