≡ Menu
3Surse

Remarcabila etapă – 5: Petrescu strânge puncte, dar face greșeli. Hagi – doar greșeli

in Liga I – fotbalul nostru
hagi si petrescu

Dan Petrescu și Hagi par să aibă ceva cu oricine-i întreabă orice. Hagi are ceva și dacă nu-i întrebat. Petrescu măcar adună puncte, Hagi nu reușește nici asta. (Foto: Digi Sport)

FC Botoșani – ACS Poli Timișoara 1-0 (Fulop II 29)

Moldovenii reușesc cel mai important lucru pentru ei în acest moment – să rămână pe val. Jocul e important, dar rezultatele sunt și mai importante acum. Nu de alta, dar ei acumulează puncte într-o perioadă în care inclusiv o parte din echipele cu loturi mai valoroase mai dau rateuri. Timișoara reușește o altă chestiune remarcabilă în opinia mea – inclusiv când pierde, pierde greu. Aparent, asta n-ar avea importanță pentru cei care cred că doar punctele contează, dar în realitate e un lucru cu mare greutate. Încrederea în forțele proprii se obține în primul rând prin victorii. Dar în al doilea rând? Oricât de ciudat ar suna, încrederea se obține parțial și din înfrângeri la limită.

Viitorul – FC Voluntari 0-0

Conferința de presă ținută de Hagi după meci a fost mai interesantă decât jocul în sine. Marea problemă este că la astfel de conferințe o parte dintre colegii mei tac prea mult sau vorbesc de-o manieră care dă impresia telespectatorului că încearcă să se gudure pe lângă nervosul de la microfon. Nu ai nevoie să fii Naum sau cine știe ce alt ziarist cu nu știu ce cultură generală ca să fii în stare să-i spui lui Hagi că face niște confuzii mari legate de ce trebuie lăudat și ce trebuie privit neutru în activitatea sa. Singurii lăudați că-și fac treaba pentru interesul propriu sunt baronii locali din diverse județe ale țării, prin urmare, mai ușor cu victimizarea și tonul ridicat. Din punctul meu de vedere, Hagi are câteva trăsături care-l pot face model pentru o grămadă de tineri – de exemplu, ambiția de-a reuși, răbdarea de-a construi serios lucruri și pasiunea pentru munca lui. Sper ca tinerii care-l vor privi să se limiteze doar la genul ăsta de atitudini. În rest, mă bucur pentru Niculescu și-ai lui. Aveau mai multă nevoie decât ți-ai închipui să obțină ceva în acest meci.

Astra Giurgiu – Concordia Chiajna 1-0 (Ioniță II 21)

Nici nu știu cu ce să-ncep… Parcă l-aș lăuda un pic pe Ioniță pentru golul marcat și pentru c-a devenit un om atât de important pentru Astra. Totuși, ar însemna de fapt să mă laud mascat pe mine, c-am insistat că e un fotbalist cu super potențial când aproape nu mai juca deloc. Prin urmare, mă abțin, dar mă bazez pe faptul că ai înțeles ideea 🙂 În rest, Astra confirmă că nu are decât vreo 8 jucători foarte buni și că mai are de tras până va face măcar 13-14 astfel de fotbaliști ca să conteze chiar și dincolo de capacitățile de foarte bune antrenor ale lui Iordănescu. Dincolo, Chiajna are chiar doar vreo 5 fotbaliști buni, vreo 3 OK și un antrenor care se chinuie acum să încropească un 11 care să strângă și puncte, nu doar evoluții aproape bune.

Juventus Colentina – CS U Craiova 0-1 (Gustavo 45)

Meci destul de clasic pentru olteni. O repriză bună și una slabă. În câteva meciuri, sunt șanse să facă chiar un meci întreg bun. Sau un meci întreg prost, nu poți ști niciodată cu ei. Glumesc, au antrenor italian, sunt șanse mari ca echipa să crească în mod constant în următoarele luni. Pentru echipa lui Oprița rămâne satisfacția măruntă că au făcut o repriză secundă bună spre foarte bună. Din păcate pentru ei, asta aproape că nu contează în condițiile în care nu reușesc să adune puncte. Spuneam mai sus că inclusiv meciurile pierdute la limită, cu mare luptă îți pot crește moralul. Totuși, Timișoara are și jocuri câștigate. Mi-aș dori să nu fie dat afară Oprița, dar la cum sunt lucrurile în România, e greu de crezut că va mai rezista mult dacă nu ia 6 puncte în următoarele 3 meciuri.

FCSB – CSMS Iași 1-1 (Gnohere 56 / Platini 9)

Golul lui Platini a fost specific mai degrabă vechii echipe a moldovenilor – adică o fază încurcată în care balonul rămâne în posesia chinuit, dar totuși rămâne. În rest, echipa lui Stoican s-a apărat bine și a avut șansa în partea a doua chiar să câștige acest joc. Am văzut că Dică se plânge că fotbaliștii lui au o grămadă de ocazii și totuși nu marchează pe măsura acestor șanse. Așa, și? E firesc să aibă multe ocazii la ce lot are, nefiresc este că nu reușesc să înscrie. Cumva, vrea să spună că partea lui de muncă e-n regulă, duce echipa în postura de-a marca. Realitatea este că deși se vede un stil al lui în jocul Stelei, ocaziile apar mai ales datorită valorii individuale a fotbaliștilor. Becali plătește mult pentru cât obține în acest moment la nivel de joc, dar, întradevăr, sunt convins că-n curând se va vedea că Dică e antrenor.

Gaz Metan  – ACS Sepsi 2-1 (Alex Curtean 30, Manole 45 / Hadangy 90)

Gazdele aveau nevoie de o victorie la scor și au obținut una la limită. Nu că realitatea jocului n-ar fi permis așa ceva, dar realitatea tabelei asta indică. Cred că echipa lui Pustai este marea câștigătoare a acestei etape pentru că lucrurile s-ar fi complicat destul de mult pentru ei dacă ar fi pierdut. Și chiar la un egal ar fi arătat destul de aiurea. Mă bucur că la Mediaș și-au făcut loc în echipă, fie și datorită condițiilor din lot, Manole și Olaru. De-a semenea, Târcoveanu prinde și el minute bune. E adevărat că primul și ultimul sunt ai lui Dinamo și Mediaș îi crește pentru alții, dar tot fotbalul nostru e până la urmă beneficiar. Sepsi este o echipă care nu-mi este încă suficient de clară. Nu-mi dau seama dacă evoluțiile lor au legătură cu incapacitatea de-a juca ceea ce le cere antrenorul sau cu faptul că antrenorul le cere să facă prea puțin fotbalistic vorbind. Sper să mă lămuresc în câteva etape. Să nu uit, Hadnagy face 37 de ani în septembrie și continuă să conteze în Liga 1. Mi-ar plăcea să văd fotbaliști tineri care să aibă atitudinea față de joc pe care o au sau au avut-o fotbaliști precum el, Ilyeș, Teixeira, Alexandru Andrași etc.

CFR Cluj – Dinamo 1-0 (Culio 37)

Dan Petrescu face o eroare pe care nu prea are cum s-o evite. Prin declarațiile sale de după meci alimentează ideea că CFR Cluj e o echipă care-ncearcă să câștige incorect acest campionat. Din păcate pentru el, nu-l văd în stare să-și cenzureze atitudinile și declarațiile de genul celor pe care le-a avut la finalul meciului cu Dinamo. Tot din păcate, iarăși unii dintre colegii mei par timorați în momentul în care iau acele interviuri de după meci. Repet, par timorați. E posibil ca unii să aibă încă în spate șefi care le cer să facă orice numai să nu piardă ocazia unui interviu. Așa cum spuneam și-n cazul Hagi, nu-ți trebuie mare creativitate sau cine știe ce experiență ca să-i explici scurt lui Petrescu că tu adresezi ce întrebări vrei și el  e liber să răspundă sau să fie laș și să n-o facă. Mai ales că era vorba de întrebări legitime. În fine, există impresia că Dinamo nu merita să piardă acest meci după cum a arătat faza penalty-ului și pentru că-n repriza secundă a dominat jocul. Părerea mea este că echipa lui Contra a dominat și pentru că scorul le convenea clujenilor. Nu spun că n-au arătat ca o formație puternică și că nu puteau obține un egal (ce șansă a avut Filip!), dar aș prefera să privesc lucrurile prin prisma întregului context. Oricum, Dinamo se va bate la titlul cu șanse OK de-a-l câștiga.

1 comment… add one
  • caneto 11/08/2017, 5:37 PM

    Sincer, nu-mi plac deloc aroganţa lui Dan Petrescu de la conferinţele de presă, răspunsurile lui sfidătoare spuse în doi peri, atitudinea lui plină de dispreţ, dar nu mi-e ruşine nici cu unii jurnalişti. Ieri, antrenorul a răspuns la prima întrebare (cum comentaţi declaraţia lui Contra …) că nu comentează şi nu va comenta niciodată declaraţiile antrenorului echipei adverse, iar a doua sau a treia întrebare a fost cum comentaţi declaraţia dură a lui Contra la adresa CFR-ului… 🙂 Domnu’ ziarist ar fi trebuit să aibă o leacă de prezenţă de spirit şi să formuleze altfel întrebarea. 🙂 Ceva de genul, „domnule Dan Petrescu, noua conducere a CFR-ului şi-a luat toate măsurile pentru a câştiga campionatul, pentru a deveni principala favorită, chiar peste FCSB?”, fără a invoca numele lui Contra. 🙂 Ori, măcar, „Guriţa lumii slobode vorbeşte şi acuză dur că noua conducere a CFR-ului şi-a luat toate măsurile pentru câştigarea campionatului şi CFR devine principala favorită, chiar peste FCSB. Cum comentaţi?” 🙂

Leave a Comment