Când Cernat joacă bine, unii conducătorii din Liga 1 se fac de râs (Video)

De-a lungul ultimilor ani, am tot vorbit despre faptul că veriga slabă a fotbalului românesc este reprezentată de conducătorii de club.

Nu de jucători, nu de antrenori, nu de patroni, nu de primari, nu de Iorgulescu sau Burleanu.

Conducătorii de club sunt oamenii din fotbal cu cele mai slabe performanțe în meseria lor. Cei mai slab pregătiți.

Cei care țin fotbalul nostru departe de tot ceea ce se-ntâmplă serios în fotbalul vestic.

Astăzi, vreau să remarc incapacitatea unora dintre aceștia de-a aprecia corect utilitatea unui fotbalist.

De ce spun asta?

Jucătorii în vârstă spun ce valoare au conducătorii noștri
Cernat este printre puținii fotbaliști din Liga 1 capabili să desfacă apărări aglomerate prin dribling sau pase filtrante. O tot demonstrează de 3 sezoane (Foto: Mediafax)

Pentru că există în Liga 1 câțiva jucători care au evoluții foarte bune în ciuda faptului că-s trecuți de 30 de ani, cazul lui Eric, sau chiar se apropie de 40 de ani, cazurile lui Cernat și Sânmărtean.

Fiecare dintre aceștia s-a aflat recent în situația de-a semna din poziția de liber de contract cu echipe care au pretenția să câștige trofee și să ofere fotbal suporterilor.

Fiecare dintre aceștia a ajuns însă la echipe mai slab cotate decât cele la care te-ai fi așteptat să se ducă, iar în locul lor au fost aduși tineri mediocri. Tineri în accepțiunea locală, nu după standardele fotbalistice din vestul Europei.

În fine, cazul lui Cernat e cel mai spectaculos.

A mers întâi la Oțelul pentru că a vrut să-și ajute fosta echipă. A jucat atât de bine, încât au  să și-l dorească inclusiv Steaua și Dinamo.

A ajuns la Viitorul pentru că Hagi a fost dispus să plătească banii pe care echipele cu pretenții nu i-ar fi dat pentru un fotbalist atât de bătrân – am auzit două variante: 10.000 Euro / lună dacă juca un anumit număr de meciuri sau 6.000 Euro lunar + bonusuri diverse.

Iar a jucat bine și iar parcă l-ar fi luat alții.

S-a dus la Voluntari pentru că primarul Pandele, așa nepriceput cum e el la fotbal, a acceptat sfatul conducerii și al antrenorului de-a-i plăti lui Cernat 8.000 Euro lunar salariu.

Iar a jucat tare bine, iar l-a vrut Dinamo.

A semnat prelungirea cu Voluntari pentru că deși de aproape 3 ani Cernat arată că-i mai bun decât banii care-i sunt plătiți drept salariu, conducătorii echipelor cu pretenții din Liga 1 așteaptă să întinerească un pic.

În situații asemănătoare sunt și ceilalți.

Eric a venit atât de gras în țară că nu l-a luat nimeni în afară de Gaz Metan. Acum, l-ar vrea mulți, dar dacă se poate cu bani puțini. Salariile de 7.000 – 8.000 sunt păstrate pentru tineri fit și mediocri.

Sânmărtean a venit liber de contract de la arabi și a semnat cu Pandurii după ce și Voluntari i-a făcut o ofertă tot în jurul a 8.000 Euro pe lună.

Steaua și Dinamo s-au îndoit c-ar mai putea fi cuiva de folos, dar primii au văzut de nenumărate ori în acest sezon că s-au înșelat, iar echipa lui Negoiță l-ar vrea acum din nou acum.

Exemplele pot continua inclusiv cu Teixeira, jucător scump, cu pretenții mari și cu evoluții foarte bune. Nu mai vorbesc despre capacitatea sa de efort remarcabilă.

În fine, cât de greu este să-ți dai seama că dacă nivelul campionatului scade, genul acesta de fotbaliști îți pot fi categoric utili?

 

↓ ↓ ↓