În ce situație se află Nistor și-n ce situație se află Dinamo

Într-un interviu acordat Gazetei, Dan Nistor vorbește despre o situație dificilă în care s-ar afla.

Concret, fotbalistul spune că singurele informații legate de situația sa la Dinamo le-ar afla din presă și din discuțiile pe care le are cu ziariștii care-l sună.

Nu-l voi suna pe Nistor la rândul meu, dar îi pot ușura stresul pe care-l trăiește-n aceste zile ca urmare a faptului că patronul Stelei a spus că și-l dorește la echipă și a dezvăluit ce salariu i-ar plăti acestuia.

Nistor, ai contract cu Dinamo, asta e situația ta

Cel mai probabil, în posesia lui Nistor se află un contract pe care acesta l-a semnat cu Dinamo.

Conform informațiilor din presă, acest contract îl leagă de club pentru încă un an și jumătate. De asemenea, tot în baza acestui contract, primește o sumă lunară. Informațiile din presă spun că ar fi vorba de 10.000 Euro.

Dan Nistor poate să consulte oricând acel contract și să verifice dacă lucrurile stau așa sau nu. Ar fi un prim demers important care l-ar lămuri-n mare măsură în ce situație se află.

Demersul acesta este valabil pentru orice fotbalist care are contract semnat cu un club de fotbal. Normal, cei cu mai mare experiență în câmpul muncii, situație în care se află și Dan Nistor, cam știu unde să se uite pentru a-și limpezi orice neclaritate.

Unii au impresari care-i pot ajuta în caz că respectivele contracte conțin un limbaj dificil de înțeles, știindu-se faptul că înscrisurile juridice abuzează de exprimări inutil de complicate.

În fine, dacă informațiile legate de durata contractului și fermitatea acestuia sunt adevărate, Dan Nistor știe foarte bine că se află în situația obișnuită a unui om care a semnat un angajament care încetează prin acordul părților sau prin rupere unilaterală, în caz că vrea să-și asume consecințele acestui gest.

În caz că există clauze aparte care vorbesc de faptul că Dinamo trebuie să-i dea lui Nistor un apartament sau că Dinamo trebuie să-l vândă în caz că primește ofertă de la Steaua (ori alt club), lucrurile se pot schimba.

Dacă nu, lui Nistor îi rămâne doar să joace fotbal și să-nvețe măcar în ultima parte a carierei sale ce-nseamnă să fii fotbalist profesionist din toate punctele de vedere.

Dinamo se teme nefiresc de unii dintre fanii săi

Dinamo se află în situația de-a-l avea pe Dan Nistor sub contract. Se pare că cei de la club cunosc asta de vreme ce nu au simțit nevoia să-l bage inutil în seamă pe jucător în aceste zile.

De asemenea, Dinamo se mai află în postura unui club asupra căruia suporterii exercită o presiune aparte. Când ești echipă mare și ai fani te bucuri și de sprijinul acestora, dar te poți confrunta și cu tot felul de reacții exagerate.

E absolut firesc ca fanii să nu dorească plecarea lui Nistor la Steaua, dar e absolut naiv și dincolo de rolul obișnuit al suporterilor ca aceștia să se apuce să facă chetă pentru a-l menține pe Nistor la club. Oricât de bine-ntenționat este un astfel de gest, de fapt se transmite încă un mesaj care afectează clubul – Dinamo e săracă și slabă managerial.

Ceea ce nu e adevărat din punctul meu de vedere.

Negoiță n-are resursele lui Becali, dar echipa nu e o rușine din perspectiva finanțării așa cum tot insistă diverși să spună. E o echipă cu posibilități inferioare celor de la Steaua și CFR Cluj, probabil undeva la nivelul Craiovei sau măcar în zonă.

Se fac uneori erori de management, se pierd jucători sau se aduc fotbaliști care nu-și merită banii, dar bugetul clubului este unul decent pentru nivelul Ligii 1.

Când îi aud pe cei care ironizează slăbiciunea financiară a lui Negoiță spunând că pentru un milion de Euro l-ar fi dus personal pe Nistor la Steaua, mi se pare că gândesc precum niște oameni care nu simt realitatea acestei fațete a fotbalului.

Mi se pare că e prea multă lejeritate în acele afirmații făcutde colegi (cazul lui Costin Ștucan) sau glorii ale lui Dinamo (cazul lui Cleo Vaișcovici).

Ca simplă părere, cred că Dinamo a făcut foarte bine că l-a vândut pe Mahlangu pentru jumătate de milion de Euro și a făcut foarte prost c-a ajuns cu sud africanul aproape de ultimele 6 luni de contract. Sper să-nvețe ceva din această experiență dacă din cea cu Gnohere n-a-nvățat.

De asemenea, cred că Dinamo nu greșea dacă-l vindea pe Nistor pentru 750.000 Euro + Qaka, în caz că această ofertă a fost reală dincolo de vorbele lui Becali.

Întradevăr, echipa ar fi fost slăbită pe termen scurt dacă nu aduceau rapid încă un fotbalist valoros care să-l înlocuiască. Ulterior însă, lucrurile s-ar fi echilibrat, iar clubul ar fi câștigat atât o sumă excelentă, cât și un fotbalist tânăr care e internațional albanez.