No, ce s-a întâmplat la CFR Cluj?

Nu am scris nimic despre situația de la Cluj pentru c-am tot avut impresia că mă grăbesc.

Inclusiv după turul cu Dudelange, credeam că vor bate-n retur și se vor califica. Deci, cumva, n-ar mai fi avut rost să spun ceva.

Eliminarea e stupefiantă. Nu a fost stupefiantă, este. Spun asta pentru că efectul a ceea ce s-a întâmplat nu dispare doar pentru că-i la modă să treci peste ce-a fost și să-ți vezi de ceea ce urmează.

Nu-s vreun mirat de fel, am văzut o grămadă de meciuri în care echipele românești au fost eliminate de formații foarte slabe – Craiova de Pobeda Prilep,Rapid de Skonto Riga etc.

Totuși, dacă nu ar fi marcat acele 4 goluri Legiei Varșovia, echipa din Luxemburg trebuia să fie din perspectiva bunului simț fotbalistic una dintre cele mai slabe formații care călca în România.

N-a fost nici pe departe așa, dar CFR Cluj tot s-a făcut de râs de-o manieră incredibilă.

Dacă aș fi suporter al acestei formații, aș fi buimac din cauza dezamăgirii.

Bun, ce se întâmplă la Cluj?

De-a lungul ultimelor săptămâni, am avut ocazia să vorbesc cu oameni implicați direct acolo sau oameni care fără să fie implicați direct au informații bune legate de ce se întâmplă la CFR Cluj.

Nu m-a ajutat cu nimic.

A-i asculta și a le reproduce spusele e ca și cum ai cita versiunea uneia dintre cele 3 tabere. Da, sunt 3 tabere: tabăra Mureșan, tabăra amestecată a celor care-l urăsc pe Mureșan și tabăra patronului Varga.

Oricât de ciudat ar suna, Varga formează el însuși o tabără. Vei înțelege imediat de ce spun asta.

În condițiile astea, mă voi limita pe cât posibil să analizez doar ceea ce e vizibil pentru oricine din exterior. În felul acesta, vorbesc despre fapte, despre lucruri care s-au întâmplat și care nu pot fi negate.

CFR Cluj n-a făcut față mandatului lui Dan Petrescu

CFR a început să facă greșeli majore de strategie din timpul mandatului lui Petrescu. Antrenorul acesta are capacitatea să-ți obțină titlul, dar în același timp maniera sa de-a lucra seacă din resursele clubului, dar și din cele ale lotului.

Prin urmare, dacă nu ești un club foarte bine organizat, Petrescu poate fi precum un tratament agricol care astăzi îți dă o recoltă extraordinară, dar în același timp îți modifică PH-ul solului de-o manieră care-l face neproductiv în următorul sezon.

Dacă Petrescu rămânea, lotul ar fi suferit niște modificări care ar fi scos din primul 11 o parte importantă dintre fotbaliștii pe care Iordănescu i-a folosit la singurele sale meciuri pe banca Clujului.

E o chestiune trist amuzantă aici…

Cel care a plecat ar fi modificat lotul și primul 11 pentru că știa de ce avea nevoie ca să reziste sau ca să crească.

Cel care a venit în locul lui n-a schimbat nimic pentru că n-a avut timp să facă asta. Posibil ca nici experiența lui să nu fi fost suficientă pentru situația care s-a creat la Cluj prin mandatul lui Petrescu și apoi prin plecarea sa.

Mureșan pare maleficul suprem, dar Varga e cel impulsiv și ageamiu

Schimbarea lui Iordănescu a fost, foarte probabil, chiar ideea lui Varga.

Deși-n mentalul nostru poveștile cu vreun sfetnic care toarnă venin în urechea împăratului sunt mereu gustate și crezute, Mureșan doar i-a confirmat șefului că ideea sa e bună.

Și pentru că șeful e un ageamiu în ale fotbalului a avut nevoie ca ceea ce el gândea cu furie să fie bine pus în argumente de către Iuliu Mureșan.

Fii atent un pic…

Rândurile de mai sus au un ton neutru în ceea ce-l privește pe Iuliu Mureșan, dar sună ca și când i-aș lua apărarea având în vedere cum e tratat în presa de la București. De altfel, sursele celor care scriu în aceste zile despre ce se întâmplă la CFR sunt din tabăra celor anti-Mureșan. E firesc ca lucrurile să arate așa.

Revenind, nu e o idee bună să schimbi un antrenor după câteva meciuri decât dacă atunci când l-ai adus ai fost prost și beat în același timp.

Altfel, n-ai cum să faci așa ceva.

Totuși, la Cluj s-a făcut asta și a venit Conceicao.

Venirea lui Conceicao nu confirmă că a câștigat tabăra lui Mureșan, ci doar că patronul impulsiv a ascultat de cineva când a fost vorba să-și aducă alt antrenor.

Conceicao a fost și este-n situația lui Iordănescu

Acum, Conceicao e-n postura lui Iordănescu.

Poate chiar într-o situație mai dificilă având în vedere că el chiar nu a adus pe nimeni în acel lot și evaluează totul în plin campionat.

Nici el n-are timp să facă schimbările pe care doar Petrescu ar fi avut cu adevărat timp să le facă de vreme ce cunoștea exact capacitățile fiecărui jucător. Așa că se lasă-n voia a ceea ce joacă echipa.

Care echipă e formată din jucători buni, dar capabili să facă nefăcute. E vorba și de-o pierdere accelerată de încredere, e vorba și de erori de organizare în viața de zi cu zi a clubului, e vorba și de faptul că puțini dintre jucătorii importanți sunt într-o formă sportivă bună.

Nu mai contează, Conceicao nu poate acum decât să se bucure că are șanse reale să rămână în post până la meciul cu Steaua, ceea ce-i oferă un pic de timp să mai umble la ce-i de umblat.

Dacă bate Steaua, și după acest meci.

Dacă nu bate Steaua, e posibil orice.

Varga pare să fi epuizat stocul de ridicol

Naiba știe ce se va întâmpla exact, dar niște concluzii pot fi trase.

În primul rând, cred că patronul Varga chiar este un individ impulsiv, influențabil și schimbător. Faptele o spun – de la demiterea lui Iordănescu, la încercarea de-a-l readuce și până la faptul c-a luat în calcul să-l schimbe un pic și pe Conceicao, totul confirmă asta.

Al doilea gând este că Iuliu Mureșan este foarte bine înfipt acolo. Când n-a avut putere, a fost destul de discret. Când au plecat Copilu, Mara, Bilașco și Iordănescu a devenit vocal. Acum, a ironizat posibile schimbăr de staff de-o manieră nespecifică lui vorbind de culoare de canotaj pe Someș și altele de gen.

Sigur, este întrebat de ziariști, nu sună el pe nimeni să spună diverse, dar felul în care se exprimă dă impresia că are o poziție tare în club. Nu-l văd genul de invidiv care simte că-și pierde locul și devine brusc curajos în afirmații.

Alt gând este că CFR Cluj este iar o victimă a impresarilor. Lotul este foarte scump din perspectiva cheltuielile care s-au făcut pentru aducerea de jucători – salarii + comisioane. Nu știu cum văd alții asta, dar în fotbalul nostru orice an de pierderi pune o presiune imensă pe însăși existența echipelor.

După ce au ratat banii aferenți intrării în grupele Europa League, o eventuală ratare a titlului ar fi tare greu de suportat.

De asta nu cred că lucrurile se vor calma acolo fără să se rezolve-n mod evident conflictul între tabere. Aparent, prin toate mișcările făcute, probabil domnul Varga și-a epuizat stocul de ridicol și va fi ceva mai cumpătat. Nu e ca-n alte afaceri, aici totul poate deveni neplăcut de vizibil.

În fine, deși nu ține direct de CFR Cluj, am o remarcă legată și de Iordănescu. E una dintre feblețile mele în ale antrenoratului, dar cred că situația de după plecarea lui Petrescu a transformat CFR într-un club prea dificil pentru experiența sa.

Partea bună pentru el este că deși mandatul său a fost foarte scurt, experiența în sine probabil că l-a învățat mai multe decât ar fi de crezut.