După părerea mea, redacțiile de sport se-mpart la ora actuală în aceste categorii:
- redacții cu resurse foarte bune, chiar extraordinar de bune și producțiedecentă
- redacții cu resurse foarte bune, chiar extraordinar de bune și producție arareori decentă
- redacții cu resurse decente și producție orientată spre Steaua + ce mai pare cât de cât interesant după criterii obiective din punct de vedere financiar, dar subiective editorial
- redacții fără resurse deosebite și producție relativ bună spre foarte bună
- redacții fără resurse și cu o producție uneori decentă
Deși folosesc termenul redacții, în destul de multe categorii există doar câte o singură redacție.
Acum, în funcție de cât de atent urmărești ce se-ntâmplă-n presa sportivă și de cât de apropiat e modul tău de-a gândi de modul meu de-a gândi, ai ceva șanse să spui lejer unde intră Digi Sport, Dolce Sport, sport.ro, ProSport, Gazeta Sporturilor etc.
Care-i treaba cu Rapid în toată această poveste?
Simplu.
De când lucrurile au luat-o cu adevărat razna acolo, foarte puține redacții reușesc să ofere suficiente informații lămuritoare în legătură cu subiectul.
Atenție, o spun cu dezamăgire reală, nu cu ironia aceea specifică unora dintre noi când comentăm munca diverșilor colegi de breaslă.
De exemplu, ca microbist, fan al Rapidului, fan al Stelei, fan al cunoaștereii situațiilor din fotbalul nostru, dar și ca simplu consumator de presă sportivă, aș fi interesat de subiecte care să trateze situații precum:
1. Părerea lui George Copos despre ceea ce se-ntâmplă acum la Rapid

Nu chestii de genul “Am încercat să-l sunăm, nu vorbește”. Chiar există oameni prin aproape toate redacțiile care pot vorbi cu George Copos.
De exemplu, Andrei Nourescu (Dolce Sport) are sigur posibilitatea asta și sunt șanse să iasă un interviu cu valoare jurnalistică reală în contextul actual.
Dacă se ajunge la o discuție cu George Copos, ar fi interesant de văzut limpede dacă ar fi dispus să salveze Rapid în ceasul al 25-lea, în ce condiții ar fi de acord să o facă, care ar fi-n opinia lui vinovații pentru situația actuală etc.
Spun și eu ce m-ar interesa să știu.
2. Părearea lui Valerii Moraru despre ceea ce se-ntâmplă acum la Rapid
Nu chestii de genul “Am încercat, nu răspunde”. Există oameni în presă care vorbesc cu el, care vorbesc cu fiul său, cu soția sa. Se poate rezolva cumva.
La ce-i pe capul lor acum, poate că nu-și dorește să zică nici pâs, dar la fel de posibil este să-și dea drumul la gură tocmai din cauza tensiunii pe care-o trăiește.
Ar fi interesant de-nțeles unde crede el c-a greșit, ce a fost diferit în situația Rapidului față de ce se aștepta, dacă are de gând să meargă alături de Rapid în liga a 5-a etc.
Aici nu e vorba de-a-ți plăcea sau nu de ei, ci de-a le ști gândurile. Așa, orice idiot poate spune “mai dă-i în diverse direcții”, dar nu toți suntem idioți.
3. Părerea lui Daniel Niculae și Cristi Săpunaru despre posibilitatea ca, pur formal, ei să fie determinanți pentru dispariția clubului
E mai multă dramă aici decât într-o grămadă de postări cu suporterul Franței consolat de puștiul acela portughez.
Știu, pentru filmulețula cela n-a muncit nimeni, e ușor să-l luăm și să-l postăm pe site, dar putem obține mult mai mult jurnalistic și chiar financiar vorbind dintr-un subiect făcut ca lumea pe tema “Niculae și Săpunaru vs Rapid”.
E interesant de văzut cum au ajuns ei aici, ce i-a determinat, care a fost momentul în care au decis că e cazul să ceară falimentul clubului pe care-l iubesc.
4. Părerea unor personaje care pot avea cunoaștere apropo de ce s-a întâmplat acolo sau pot chiar influența viitorul imediat al numelui Rapid
De exemplu, e interesant cum își explică Dinu Gheorghe faptul că Rapid n-a fost tentant pentru oameni de afaceri serioși.
De ce oameni de afaceri care au gravitat pe lângă Rapid, precum Virgil Dumitru sau alții, au fost depășiți în cursa pentru achiziție de indivizi precum Cristescu și Zamfir.
E interesant ce părere au oameni de afaceri care au fost acționari la Rapid, precum Jean Valvis (ex-Dorna, actual Aqua Carpatica), Dan Ostahie (Altex) sau Florin Talpeș (Bitdefender) despre situația în care ajuns clubul care la un moment dat i-a atras suficient de mult încât să investească.
E interesant de văzut ce părerea are Constantin Tampiza, fost director al unui sponsor important pentru Rapid (Lukoil) are despre aceeși situație și-n ce măsură ar fi dispus să găsească oameni de afaceri ruși să interesați să preia clubul.
Ar fi interesant de vorbit cu Horia Manoliu, înțeleg că ar fi omul care “deține” palmaresul până în 2006, marca și alte simboluri conexe ale Rapidului. Ce intenții are, de ce i le-a cedat Copos, ce relație are cu acestea etc. ?
În fine, aș vorbi inclusiv cu oameni de afaceri care au potențial sau care dețin cash apropo de interesul lor de-a investi într-un astfel de nume.
N-ar fi o operațiune de salvare, nu vorbim aici de Steaua fără Becali, ci pur și simplu, de provocarea unor subiecte de interes și lămurirea unui subiect deja existent.
5. O prezentare clară și nepartizană a ceea ce-nseamnă insolvența
Prea mulți oameni văd un mecanism moral din punct de vedere economic drept o-ncercare de-a țepui statul, parteneri de afaceri, fotbaliști, antrenori etc.
Nu zice nimeni că-n mâinile unor indivizi lipsiți de orice bun simț nu poate deveni așa ceva, dar e păcat pentru societatea noastră ca impresia aceasta să fie generală.
Prea puțini oameni au habar ce e aia societate comercială, de ce patronii din fotbal își împrumută cluburile, ce se-ntâmplă în mod real în insolvență, ce puteri are administratorul special, ce puteri are administratorul judiciar, ce face judecătorul sindic, ce face lichidatorul etc.
Exercițiul în sine este foarte bun și pentru noi, cei din presă, care scriem de multe ori fără să avem habar, plecând doar de la ideea că dacă patronii sunt hoți în absolut toate mișcările lor, noi avem voie să fim ignoranți.
Din păcate, avem deja un mediu extrem de viciat când vine vorba de dezbatere.
O parte foarte vocală a publicului reacționează pe măsura cunoașterii pe care noi i-am oferit-o de-a lungul anilor – adică înjurând tâmp și neînțelegând nimic din ce se-ntâmplă în afară că toți cei care au bani sunt ticăloși.
Chiar e păcat și ne facem singuri rău dacă continuăm să credem că prostia e profitabilă pe termen lung.