Categories
Media și Marketing

De ce LPF și televiziunile n-au vreo treabă cu oamenii care vin pe stadion

Dacă te-ai întrebat vreodată care-i cel mai important lucru în fotbal, e posibil să ajungi la răspunsuri greșite.

Nu din vina ta, ci din vina celor care nu fac aproape nimic ca răspunsul să fie evident pentru toată lumea.

Prin urmare, poți face eroarea de-a simplifica și să spui că banii sunt cei mai importanți în fotbal.

Parțial, chiar ai avea dreptate.

Adică, banii sunt foarte importanți și, la un moment dat, pot fi chiar cei mai importanți pentru un club – vezi cazurile în care insolvența ajunge să devină faliment.

Dacă totuși ești mai romantic în aprecieri, vei fi tentat să spui că suporterii sunt cei mai importanți.

Iarăși ai avea dreptate parțial pentru că și aceștia ajung în diverse situații să dețină locul fruntaș într-o ierarhie a importanței în fotbal.

Totuși, fără a filozofa prea mult, cel mai important lucru din fotbal sunt oamenii care vin pe stadion să vadă meciurile din tot felul de rațiuni – că țin cu o echipă sau că le place jocul sau că psihanalitic vorbind se scaldă în niște proiecții care… am glumit, nu vreau să mă duc așa de departe.

Ce e de reținut este că nu mă refer aici la cei care se uită la meci din fața televizorului. Și ei sunt importanți, dar nu-n primă fază.

Nu mă refer nici la cei care spun că țin cu Steaua pentru că e singurul nume de echipă pe care-l cunosc și-l pot asocia rapid cu succesul, iar ei nu ar suporta vreodată alt tip de asociere.

Mă refer strict la cel care vine pe stadion.

De ce e atât de important omul care vine pe stadion

Cei care vin pe stadion fac fotbalul să fie fotbal.

Imaginează-ți un moment cum ar arăta acest joc fără oameni în tribune.

Nu e greu să faci exercițiul acesta, se-ntâmplă asta când vreo sancțiune primită de echipa gazdă face ca partida să se joace fără public.

De asemenea, vezi situații oarecum asemănătoare în cazul meciurilor echipelor care n-au capacitatea de-a aduce la stadion decât rudele fotbaliștilor.

Gen Pandurii când jucau la Severin.

Ideea este că atunci când nu sunt spectatori, nivelul spectacolului scade al naibii de mult.

Uneori, e o scădere obiectivă pentru că fotbaliștii pur și simplu sunt oameni și manifestările lor în lipsa unui public sunt diferite.

Alteori, e o scădere subiectivă.

Adică un robot (InStat) poate să-ți spună că jocul a fost bogat în evenimente, că s-au marcat goluri, că s-a tras mult la poartă, că au fost răsturnări de scor bla-bla.

Totuși, dacă n-a existat nicio emoție în tribună, emoție care apoi să alimenteze suplimentar jucătorii și care-ntr-un final să-i facă inclusiv pe clienții principali ai televiziunilor să aibă satisfacția c-au urmărit un meci bun, vei crede c-ai văzut un meci banal.

Oamenii din tribune influențează fotbalul mai mult decât îți poți închipui.

Spre deosebire de cei care-s activi pe Facebook sau Twitter sau în zonele de comentarii ale site-urilor de sport, oamenii din tribună reprezintă cel mai rapid și mai direct stimul pentru fotbaliști, antrenori, conducători de club etc.

Din păcate, în fotbalul nostru există foarte puține cluburi care fac niște eforturi concrete de-a aduce oamenii în tribune, iar dintre acestea mă-ndoiesc să fie prea multe care să și înțeleagă de ce important efortul lor.

Și, tot din păcate, cererea fanilor lui Dinamo de-a vedea meciurile programate la ore rezonabile și, eventual, doar în week-end, va fi cu greu onorată.

De ce nu le pasă televiziunilor de spectatorii din tribune

Să ne înțelegem: sunt plătit de Digi Sport pentru aparițiile mele în emisiunile lor. Asta înseamnă multe lucruri, dar nicidecum faptul că cei de la Digi controlează în vreun fel opiniile mele.

Acum… Motivul pentru care televiziunilor care transmit meciurile nu sunt interesate practic (nu declarativ) de prezența unui număr cât mai mare de spectatori în tribune ține de ceea ce eu numesc „viteza banilor”.

Viteza banilor este o metaforă pe care o folosesc pentru a descrie situațiile în care cineva face o investiție majoră și are nevoie de recuperarea ei cât mai rapidă.

Digi Sport (RCS – RDS) și Telekom Sport (Telekom) au investit o sumă uriașă pentru transmiterea acestor meciuri din Liga 1. De asemenea, aceste companii au investit sume uriașe și pentru transmiterea altor competiții sportive.

Presiunea asupra lor este una imensă în fiecare clipă trecută din momentul semnării contractelor de cumpărarea a drepturilor și până la finalizarea acelor contracte. Mai ales că-n cazul contractului pentru Liga 1 pierd bani oricât ar coafa rezultatele numindu-le cheltuieli de marketing.

Prin urmare, televiziunile sunt interesate în mod real de ora de transmitere a meciurilor din Liga 1, doar că nu au același interes imediat precum cei care merg pe stadion.

Ele vor ore care să le permită să transmită tot ceea ce au de transmis și controlează ceea ce pot controla – orele de transmitere din Liga 1, nu orele de transmitere din campionatele Spaniei, Italiei, Angliei etc.

Televiziunile pierd sume mari de bani din rațiuni pe care le-am explicat aici. Să le ceri să piardă niște sume suplimentare pentru un obiectiv de care ele s-ar putea să nu se bucure ar fi privit ca o glumă proastă.

De ce spun asta?

Pentru că televiziunile sunt parteneri în această afacere doar atât timp cât au contract de transmitere a meciurilor. Când nu mai au contract, nu mai pot beneficia de efectul stadioanelor pline.

Așa că ar trebui să piardă bani acum pentru un obiectiv ce necesită timp până ajunge să fie îndeplinit și să accepte riscul de-a fi sărite din contract la vremea respectivă.

Televiziunile nu au timp, toleranță la risc și bani suplimentari de pierdut ca să le pese de o acțiune de-aducere a publicului pe stadion inclusiv prin programarea meciurilor în zile (week-end) și la ore rezonabile (20:00).

De ce nu-i pasă Ligii Profesioniste de Fotbal de spectatorii din tribune

Liga este o organizație a cluburilor.

Care cluburi sunt deținătoarele produsului numit fotbal.

Deși la Ligă există oameni care-n mod clar și-ar dori să vadă cât mai mulți oameni în tribună, oameni care și care ar înțelege destul de probabil de ce sunt atât de importanți spectatorii pe un stadion, asta nu-i suficient.

Ar trebui ca lucrul acesta să fie înțeles și de cluburi, or cluburile, așa cum am spus mai sus, nu fac aproape nimic în direcția aceasta.

Și-n cazurile fericite în care fac, o fac pentru că au văzut c-așa se face pe-afară, neștiind foarte limpede de ce așa se face pe afară.

Problema cu LPF și cluburile este că nu-și apară și nu-și cresc produsul.

De ce nu fac asta?

În mod paradoxal, nu fac nimic pentru produsul numit fotbal pentru că primesc deja mult mai mult pentru drepturile TV decât merită acestea.

Știu, vezi zice că atât timp cât televiziunile plătesc această sumă uriașă (27 mil. Euro + TVA / sezon), înseamnă că atât valorează aceste drepturi.

Asta este iarăși o simplificare oarbă – acest contract este atât de bănos pentru cluburi doar pentru că-n piața de telecom există o concurență intensăn între RCS – RDS și Telekom.

Prin urmare, ce se plătește nu are legătură cu produsul fotbal în sine, ci cu frica cabliștilor de-a nu pierde abonați în cazul în care nu iau aceste drepturi.

Prin urmare, dacă obțin atâția bani nefăcând nimic sau chiar făcând prostii (acele acțiuni care-i scârbesc pe oameni și-i fac să stea departe de stadion), de ce s-ar complica LPF și cluburile?

De ce te-ai duce peste televiziuni și le-ai cere în următorul contract zile și ore rezonabile pentru transmisiuni, zile și ore care să aducă oameni pe stadion?

E foarte greu să faci asta în condițiile actuale.

Totuși, după părerea mea, acest contract reprezintă inclusiv o uriașă vulnerabilitate pentru fotbalul nostru tocmai pentru că se datorează unor condiții externe fotbalului, unor condiții care țin de piața telecom, nu de produsul fotbal în sine.

Prin urmare, cel mai bun lucru pe care LPF și cluburile îl pot face în acest moment este să-nceapă să-și facă produsul să fie interesant pentru caracteristicile sale, nu pentru că există niște frici probabil iraționale în zona cabliștilor.

De asta, dar și din rațiuni de logică fotbalistică, au nevoie de oameni pe stadion mai mult decât orice altceva.

3 replies on “De ce LPF și televiziunile n-au vreo treabă cu oamenii care vin pe stadion”

Mi-am făcut un obicei din a critica derapajele jurnaliștilor sportivi pentru ca aceștia, profitând de naivitatea sau lenea de a verifica informația de către cititor, au obiceiu de a scrie pentru sponsori, oficiali (cu contract) sau privați (fără contract, valoarea variind între o bere și infinit). Nu e cazul. Acest comentariu vine ca și o complectare, datorita respectului fata de omul pe care îl vad în articole scrise. Dar, clasicul jurnalist in politica e cunoscut ca și lobist ori oportunist (vinde sau santaseaza în baza informațiilor descoperite, publicarea lor fiind doar pârghia ce determina generozitatea sponsorilor) ;în sport,care este și o forma de educatie nu doar o varianta de circ, vorbim de manipulare. De ce? Pentru ca:1. Spectacolul (aici se compara cu spectacolul de circ) este aspectul vândut de Televiziuni. Telekom sau Digi, vor un spectacol care atrage. Televiziunile americane au constatat ca exista un raport direct între interesul manifestat de cei ce vor sa vadă meciul în direct, mai ales dacă se joaca pe teren propriu, și cei ce vor sa urmărească meciul la televizor, mai ales dacă nu au prins bilete la meciurile de acasă sau sunt meciuri jucate în deplasare. Poate este o explicatie de ce nu auzim de bătăi între fanii unor echipe de basket sau hockey, fotbal american ori baseball din America, cum auzim de lupte organizate sau nu, între fanii unor echipe din Europa!?!?! Spectacolului care atrage spectatorului tribuna, atrage și telespectatorul. Sa nu uitam ca limitarea programului TV de pana în 1989, nu mai este…. Pe cale de consecință pot difuza orice nu e interzis de lege sau este interpretabil, astfel ca dovedirea ridica costurile, pe orice canal media. Dar, rezultatul economic e cel ce decide….. Dacă Lpf și FRF ar fi implicate, ajutate și de cei interesați în speță televiziunile, ar putea rezulta un spectacol ce poate atingă și rolul educativ, prin modelul creat. De, exemplu I Dumitrescu. Un bun fotbalist. Rezultate comparative cu Raducioiu, dar sub Săpunaru sau St Radu(încă activi), dar sub un I Radu ori Fl Andone. Ce vinde televiziunea? Un tip de comentariu (Dumitrescu e cunoscut doar pentru ca a făcut parte din lotul României în 1994 și a reușit un meci bun cu Argentina. Oare, de ce doar un meci? Cam seamănă cu Pleșcan, ori R Niculescu) , nu un model. Cum ar fi implicarea unui Goga? E mult mai puțin la moda, dar a activat la cluburi cu suporteri serioși ca Poli TM sau U Cluj. Acești suporteri serioși sunt cei care merg la meci, se uita la meci, analizează, și își îndreaptă copilul spre un sport. Nu suntemin lumea a 5-a economic, ca și Brazilia, sa te apuci de sport doar a să scapi de sărăcie……

Dnle Beldie, as dori ca data viitoare cand mai sunteti in direct la TV sa faceti o analiza a banilor investiti de cluburile din romania pe transferuri. Va propun asta, pentru ca n-am vazut pe nimeni sa faca acest lucru si se poate face foarte usos, doar cu ajutorul transfermarket.

Noi, telespectatorii, suntem interesati sa vedem cat cheltuiesc acesti patroni care mereu se vaita ca n-au bani, in raport cu profitul castigat. Mie mi se pare ireal sa nu faci profit din fotbal, in conditiile in care e un domeniu destul de banos. Cel mai important e ca opinia publica nu stie exact cati bani sunt din drepturile TV pt fiecare echipa in parte. Dar ei mai iau bani de la sponsori si din bilete, care sunt destui si aia, in fuctie de echipa.

Am sa analizez acuma singur situatia transferurilor de la Astra Giurgiu pe sezoane, folosind cifre si date de pe transfermarkt, pentru ca Astra ajunge mereu in playoff si totusi se vaita mereu Niculaie ca nu-s bani.

Sezon 2018/2019

Jucatori achizitionati: 23 de jucatori – 1,4 milioane euro (pretrul dat pe Alibec, restul jucatorilor imprumutati sau liberi de contract)

Jucatori vanduti: 20 de jucatori – 450 de mii de euro ( Alexandru Stan la FCSB pe 300 de mii + Plamen Iliev la Ludogorets pe 150 de mii, restul liberi de contract sau imprumutati )

Asta inseamna o pierdere de 950 de mii din transferuri, asta mai mult pt ca l-a luat pe Alibec. La pierderea asta se adauga si salariile, sa zicem ca e o medie de 10 mii de euro pe luna, cu indulgenta, ca deja e prea mult.

20 jucatori x 10 mii pe luna = 200 de mii pe luna salarii la club
200 de mii salarii pe luna x 12 luni = 2,4 milioane de euro costul salariilor

2,4 milioane + 950 de mii din transferuri = 3, 35 milioane de euro cheltuieli asta pe sezonul 2018/2019

Conform unui articol de pe digi, locul 4 ia in jur de 2,8 mil din drepturi TV

Daca Astra are un sponor care ii da 300 de mii de euro pe sezon si castiga din bilete in jur de 200 de mii de euro pe sezon, atunci ajunge la un echilibru in sezonul actual, adica cheltuie fix cat a castigat, asta in conditiile in care l-a luat pe Alibec.

2,8 mil drepturi tv (astra e pe locul 4 sezonul asta) + 300 de mii (presupus sponsor) + 200 de mii (presupusi bani din bilete, calculat la 50 lei biletu minim 100 de spectatori pe meci ) = 3, 30 mil profit

3,30 mil profit – 3,35 mil pierderi = 50 de mii pierdere

Asta calculand in cele mai dejavantajoase situatii pt club, daca mai punem si ca s-a calificat in finala cupei, se amortizeaza si pierderea asta.

Surse:
https://www.transfermarkt.com/astra-giurgiu/transfers/verein/13499
https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/cum-vor-imparti-6-echipe-peste-85-milioane-de-euro-din-drepturile-tv-in-luna-iulie-226390

Mie mi se pare ca banii din drepturile TV sunt prea multi pentru echipele din mijlocul si chiar josul clasamentului.

Pai ele n-au nicio motivatie, stau lejer acolo si nu se lupta niciodata pentru mai mult, pentru ca mai mult ar inseamna 2,5 milioane in loc de 2,2 milioane (diferenta dintre locul 6, primul loc de playoff si locul 7, primul loc de playout).

Sistemul asta cu playoff a fost creat pentru a creste competitivitatea, dar vedem ca e degeaba, tot 2-3 echipe se lupta pentru titlu. Ajungi in playoff cu 6 echipe, din care doar CFR si FCSB se lupta pt titlu si nu le opreste nimeni, pentru ca celelalte echipe fac doar figuratie, mai mult se incurca singure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *