Rădoi tocmai a împlinit frumoasa vârstă de 5 ani. La mulți ani!

Rădoi și imaturitatea sa
Rădoi discutând cu presa despre sistemul de joc preferat: 1-4-2-4.

De câte ori am încercat să-mi dau seama care este treaba cu selecționerul Mirel Rădoi, făceam din start o eroare.

Eroarea era că-i analizam acțiunile și atitudinile ca și când Rădoi ar fi un adult.

Uneori, chiar este.

Doar că asta nu se-ntâmplă neapărat în toate momentele care ar necesita maturitate.

De multe ori, acțiunile și reacțiile selecționerului par mai degrabă ale unui puști de grădiniță.

Genul de copil care are acces la un depozit de jucării și nu se mai satură să le-ncerce pe toate. Într-un singur an de mandat, Gazeta a constatat că Rădoi a verificat nu mai puțin de 62 de jucării / jucători.

La fiecare acțiune, 7-8 fotbaliști noi au apărut în locul său de joacă. Oarecum firesc, copiii sunt stimulați major de noutăți.

Și tot ca orice copil, Rădoi are și un număr redus de jucării preferate – Nedelcearu și Chiricheș au participat la fiecare sesiune de joacă a selecționerului în ultimul an.

Vreo 30 de jucării însă au avut o soartă obișnuită pentru multe dintre jucăriile din această lume – au participat doar o singură sesiune de joacă și n-au mai fost apoi vreodată luate de pe raft.

Tot de-o manieră copilărească a acționat Rădoi și-n alte situații.

De exemplu, când l-a chemat pe Ivan în acea conferință de presă ca să discute subiectului marcajului la Muller, Rădoi n-a făcut altceva decât să apeleze la o schemă tradițională în spatele blocurilor.

Schema se numește „pui pariu că…?”.

Aceasta este utilizată când cineva te contrazice și tu-i demonstrezi chemându-l pe Gigel că dreptatea e de partea ta.

Tot în această zonă de maturitate se află și scenele în care Rădoi a vehiculat ideea demisiei de mai multe ori de-a lungul acestor preliminarii.

Exact ca un copil pe care dacă-l superi, nu se mai joacă.

Acum, când anunță că nu va mai continua la lot, Rădoi face un lucru în plus – nu doar că anunță că nu se mai joacă, dar vrea să plece în casă luând cu el și mingea.

Da, aceasta e realitatea.

Echipa joacă un fotbal OK după multă vreme mai ales datorită lui.

Culmea este că ceea ce îl face pe Rădoi să producă un haos al selecției, să-l expună pe Ivan doar de dragul tranșării unei dispute și să se bosumfle pe tema continuării la națională este și la rădăcina multor lucruri pozitive.

De exemplu, probabil aceeași imaturitate este cea care i-a hrănit inclusiv elanul ofensiv pe care l-a imprimat jocului echipei naționale.

Tot atitudinea aceasta oarecum ingenuă este cea care l-a făcut să aibă curaj și să tranșeze orice conflict în mod direct, fără vrăjelile specifice celor cu mai multă experiență.

În fine, cred că însă că o bună parte din discursul său public este specific unui copil dornic de atenție. Nu unul răzgâiat, ci doar dornic să primească atenție din partea publicului, presei și a oamenilor din fotbal.

Chiar și aparenta subestimare din momentul în care a spus că a fost un selecționer de nota 5 este o formă de alint și nimic altceva.

E firesc într-un fel. Momentan, Rădoi e ca un copil precoce care a ajuns totuși prea devreme la școală.

 

↓ ↓ ↓