Nu toate adevărurile contează la fel – criticile lui Ilie Dumitrescu la adresa lui Rednic

Chiar în timp ce Dinamo era eliminată din Cupa României și imediat după meci, Rednic a avut niște reacții legate de jucătorii săi.

Reacțiile respective au fost catalogate de Ilie Dumitrescu la Digi Sport drept niște reacții împotriva logicii antrenoratului, a logicii conducerii unui grup care are de îndeplinit un obiectiv:

Observ că la Dinamo responsabilitatea pentru acest eșec e doar a fotbaliștilor. Când antrenam, eu ieșeam după fiecare eșec și spuneam că e sută la sută responsabilitatea antrenorului.

Cred că și Rednic ar trebui să-și asume. A fost al treilea lui meci si pe mine m-a șocat organizarea defensivă a lui Dinamo. Să fii condus cu 2-0 de o echipă de Liga a 3-a…

Eu nu-i judec pe cei de la penalty-uri. Eu mă întreb ce s-a întâmplat de s-a ajuns la lovituri de departajare. Tu vii și spui că aduci jucători noi când mai ai 4-5 meciuri decisive pana la pauza de iarnă și trebuie să scoți puncte?

Păi ce să mai joace fundașul tău stânga sau altul din echipă când știe că îi aduci înlocuitor?! De asemenea, i-aș întreba pe fotbaliștii lui Dinamo dacă acest meci a fost pregătit pentru loviturile de la 11 metri.

Are dreptate Ilie Dumitrescu în ceea ce spune?

Da, are măcar parțial dreptate. Doar că lucrurile respective nu sunt nici pe departe esența problemei lui Dinamo. Avea dreptate și dacă spunea că 1+1=2 (doar în matematica obișnuită, clasică).

Nu orice adevăr este important. În cazul de față, să spui că Rednic își critică public jucătorii, lucru pe care n-ar trebui să-l facă este doar un reflex de analiză.

Repet, e adevărat că s-a întâmplat asta, dar nu e important pentru situația lui Dinamo chiar și-n contextul în care ai naivitatea să crezi că acolo e o problemă de unitate a grupului, de motivare a jucătorilor, de respect, de orice chestiune din categoria asta.

La Dinamo, așa cum am mai spus-o, e o problemă reală de valoare a jucătorilor. Când spun „valoare a jucătorilor” nu mă refer doar la calitățile lor fotbalistice. O parte dinte ei au din acest punct de vedere nivelul necesar pentru a evolua la echipe de play off.

Valoarea include și capacități care trec de abilitățile strict fotbalistice – de exemplu, de personalitate. Caracterul e o trăsătură a personalității, deci e inclus acolo. Temperamentul, care-i înnăscut și nu format precum personalitatea, poate fi și el uneori o problemă.

Prin urmare, e o mare eroare de selecție acolo, nu de metodă, nu de antrenare a grupului.

Acum, legat de Rednic – nimic din discursul său public nu ar trebui să mire pe cineva. Dintotdeauna a fost un antrenor foarte bun și dintotdeauna a avut acest stil.

N-a fost un antrenor foarte bun în absența ieșirilor de acest fel, ci-n prezența lor.

Are de câștigat fiind așa?

Foarte probabil, nu.

Poate fi altfel?

La fel de probabil, nu. Cel puțin nu-n România, că tot discutăm despre fel de-a fi, caracter și altele de gen.

Rednic a fost așa și-n tinerețe, și-acum, la maturitatea profesională. Mă-ndoiesc să se schimbe și mi se pare naiv să crezi că asta-i o chestiune care-l trage înapoi la Dinamo.

Dacă analizezi mai atent spusele lui Ilie Dumitrescu, vei vedea că lucrurile pot fi interpetate în fel și chip – fundașul stânga care e anunțat direct sau indirect că va primi înlocuitor și toți cei din lot care se simt amenințați au două variante – să se mobilizeze și să-ncerce să joace chiar și-n condițiile astea sau să clacheze.

Dacă aleg prima variantă, nu sunt niște eroi. Doar demonstrează că sunt jucători demn de lotul unei formații cu istoria și pretențiile lui Dinamo.

Dacă clachează, nu fac altceva decât să confirme ce am spus mai sus – că n-au valoare (ideea extinsă de valoare) și că cei care i-au adus au greșit în privința lor.

Sună simplist ceea ce spun, par să nu respect principiile psihologice care spun că oamenii au resurse peste ceea ce arată în mod obișnuit și acestea pot fi mobilizate dacă creezi o relație bună cu aceștia. Glumind serios, inclusiv în psihoterapiile de scurtă durată (ex. CBT) e nevoie-n mod obișnuit de vreo două luni de-ntâlniri terapeut – client pentru a ajunge la rezultatele mulțumitoare.

La Dinamo, oricât de modern ar fi acest club, chiar nu e timp pentru așa ceva.

 

   

Abonează-te prin email și afli rapid când scriu un text nou:

               

2 comentarii la „Nu toate adevărurile contează la fel – criticile lui Ilie Dumitrescu la adresa lui Rednic”

 1. Nu sunt de acord cu Ilie Dumitrescu, dintr-un motiv simplu. Rednic nu are de ce sa-si asume responsabilitatea. N-a facut lotul, n-a avut timp sa cunoasca jucatorii, n-a facut pregatire fizica, n-a facut nimic. Mai exact, ce anume responsabilitate ar trebui sa-si asume?

  Responsabilitatea apartine exclusiv birourilor, de la Negoita pana la David si Balanescu, cei care au crezut ca daca Bratu (un antrenor fara experienta si fara cunostinte reale – dovada pregatirea fizica precara) a reusit sa incropeasca niste rezultate in play-out, unde se juca magarusul, Dinamo va putea face fata cu transferuri penibile precum Popovici, Axente ori Subotic in noul sezon.

  Despre responsabilitatea lui Rednic putem vorbi din primavara. Actualii fotbalisti nu se pot plange ca-s criticati. Atunci cand nu poti da o pasa decenta sau cand din trei ocazii singur cu un portar precum cel de la Miercurea Ciuc nu poti inscrie un gol (vezi Salomao), n-ai voie sa nu suporti critica. Rednic are voie sa judece cum vrea. E cel mai competent om care a stat pe banca lui Dinamo, de la Dinu incoace, e dinamovist si il recomanda reusitele pe care le-a avut de fiecare data cand a stat pe banca lui Dinamo.

  Răspunde
 2. Paul „Rednic nu are de ce sa-si asume responsabilitatea. N-a facut lotul, n-a avut timp sa cunoasca jucatorii, n-a facut pregatire fizica, n-a facut nimic. Mai exact, ce anume responsabilitate ar trebui sa-si asume? ”

  in primu rand Rednic a mai fost cu lotul asta anul trecut daca sunt 2,3 jucatori noi, si iara adduce in iarna jucatori pe banda rulanta si o sa plece, Rednic mai mult incurca Dinamo decat ajuta, anul trecut o adus vro 10 jucatori adduce si acuma, la banii lui Dinamo nu-i vad bine, in urmatorii ani daca continua la fel o sa retrogradeze si o sa fie foarte greu sa mai revina…

  Răspunde

Lasă un comentariu