Cea mai simplă și importantă regulă pentru cluburile din Liga 1 (Video)

O vorbă țărănească spune că trebuie să te întinzi atât cât îți e plapuma.

Din păcate, fotbalul nostru e plin de orășeni care par să nu aibă habar despre această zicere.

Cum toată lumea pare să considere că banii ar fi cea mai importantă problemă a fotbalului nostru, regula despre care vorbesc ar trebui să guvernez lejer strategiile cluburilor din Liga 1, dar și din celelalte divizii.

Ce spune această regulă?

Această regulă spune că trebuie să cheltuiești întotdeauna mai puțin decât produci.

E o regulă simplă, clară și respectă bunul simț.

Sigur, unii vor veni și vor spune că pentru a crește, ai nevoie de credite, ai nevoie să te îndatorezi și să investești în dezvoltare.

Respectivii ar avea dreptate.

Regula aceasta poate fi încălcată pentru perioade limitate de timp dacă îndatorarea are ca scop investiții în dezvoltare.

Investițiile în dezvoltare înseamnă, în mare, cam așa ceva:

  • dezvoltarea centrelor de copii și juniori
  • dezvoltarea infrastructurii cluburilor
  • investiții în campanii de marketing
  • creșterea standardelor de instruire a antrenorilor și a celorlalți angajați ai clubului
  • investiții în tehnică medicală și în tot felul de echipamente conexe activității fotbalistice

Ai înțeles ideea…

Excesele n-au legătură cu dezvoltarea, ci cu salariile fotbaliștilor

Ce regulă ar trebui să respecte cluburile din Liga 1

După cum vezi, genul acesta de investiții nu sunt doar în mod evident sănătoase pentru cluburi și cu potențial real de-a-ntoarce profit, dar presupun și un pic de pricepere pentru cei care le derulează.

Acum, în fotbalul nostru, se trăiește foarte mult de pe o zi pe alta din cauza unor mentalități greșite, nu din cauza lipsei banilor.

Primarii vor să fie aleși, patronii vor să încaseze profituri așa cum au văzut ei în anii ’90 sau măcar până-n 2008, conducătorii și antrenorii sunt preocupați doar să supraviețuiască în funcții.

Prin urmare, aproape nimeni nu poate spune că privește prea mult în perspectivă, că are-n minte planuri care privesc dezvoltarea cluburilor.

Oamenii știu că azi sunt în funcție, iar mâine nu mai sunt dacă nu obțin rapid niște rezultate cu echipa. Nu contează cu ce costuri, importante-s rezultatele pentru că oamenii-s proști și nu-i încântă că Dinamo a ieșit din insolvență, îi încânta Dinamo care lua titlul făcând datorii uriașe.

Prin urmare, investițiile serioase, pe termen lung și cu respect pentru posibilitățile financiare ale cluburilor aproape că nu există.

Mai mult, regula care spune că trebuie să cheltuiești mai puțin decât produci este încălcată în primul rând din cauza unor cheltuieli salariale neacoperite.

Conducătorii promit salarii pe care nu le plătesc și rostogolesc datoriile de la lună la lună mințind jucătorii cât se poate de mult.

Jucătorii se plâng la comisii și apar depunctările, insolvența, falimentul, situația Rapidului sau chiar situația Craiovei.

Salariile trebuie limitate de venituri certe, nu de promisiuni

În concluzie, orice regulă care duce la respectarea filozofiei „nu cheltuiesc mai mult decât produc” în ceea ce privește salariile e mai mult decât binevenită. Poate chiar să scoată fotbalul nostru dintr-un haos pur contabil.

Ideal ar fi ca bugetul de salarii să nu meargă dincolo de încasările certe ale cluburilor – drepturi TV, venituri garantate prin scrisori bancare sau cash colateral, încasări certe din transferuri deja făcute.

De asemenea, în paralel, Federația trebuie să se concentreze urgent pe creșterea Ligii a II-a și pe modificarea regulamentului astfel încât echipele care vor intra în insolvență să nu mai poată sta-n Liga 1.

Când ești bolnav, stai la pat, te tratezi, faci recuperare, nu joci fotbal.

PS: atenție, echipele care vor intra în insolvență să fie scoase, nu cele care sunt deja. Nu poți schimba regulile-n timpul jocului. Sau poți, dar te faci de râs.

 

↓ ↓ ↓