≡ Menu
3Surse

Remarcabila etapă – 13: Craiova insistă, CFR persistă, Dinamo aproape că există

in Liga I – fotbalul nostru
costache - dinamo - astra

Dacă te-ntrebi de ce vezi aici o poză cu Costache după o etapă în care Dinamo a jucat slab spre dezastruos, atunci îți spun eu: pentru că-mi place Costache + fac ce vreau pe site-ul meu. Glumesc, pentru că-mi place Costache, pentru că e site-ul meu și pentru că e o poză ok.

Gaz Metan Mediaș – FC Botoșani 1-0 (Romeo 65)

Spuneam etapa trecută că cei care vor să mai ia puncte ușor cu Mediaș ar trebui să se grăbească. Echipa lui Pustai începe să joace.

Nu cine știe ce raportat la evoluțiile din sezoanele trecute, dar e un progres evident față de cum au început acest sezon. Botoșani are regrete corecte legate de acest meci – a avut în a doua repriză două situații foarte bune de-a marca prin Chitoșcă, dar nu trebuie să se mire c-au pierdut.

Mediaș va fi, foarte probabil, o echipă care va tot obține puncte de maniera asta… Nici nu știu dacă-mi doresc eu să nu cadă sau chiar sunt obiectiv. Vom vedea.

ACS Poli Tim ișoara – CS U Craiova 0-2 (Martic 26, Burlacu 89) 

Îi înțeleg nemulțumirea lui Mangia, care spunea după meci că-l irită ratările echipei sale.

Craiova a câștigat pe merit un meci pe care-l putea însă termina la egalitate în ciuda evoluției sale clar superioare. Campionatul nostru nu e vreo întrecere a dreptății supreme, ci una-n care speculatorii de situații își mai fac de cap.

Timișoara are genul ăsta de inteligență de-a lua puncte și-acolo unde nu a jucat suficient cât să le merite.

În rest, se-ntâmplă ceva cu oltenii – le crește tupeul. Ei oricum îl au în mare măsură nativ, rezultatele și jocul îi va face să devină din ce în ce mai încrezători.

Pe pariu că-n momentul de față, măcar jumătate dintre jucătorii lor cred că-s cei mai buni din campionat, iar cealaltă jumătate cred că-s cam cei mai buni din partea asta de continent. A plecat Ivan că vorbeam și de ceva galaxii.

Normal că exagerez, dar după ce vor avea stadionul și încă vreo două – trei achiziții (un fundaș central neapărat!) nu știu cine se va mai putea înțelege cu ei. Inclusiv la fotbal.

Viitorul – CSMS Iași 5-2 (Țucudean 15, 40, 43, 51, Chițu 44 / Platini 18, Jo 70)
Acesta este meciul în care CSMS Iași s-a rupt definitiv de era Napoli – Neagoe.

Nu că echipele lor n-ar fi putut lua atât de multe goluri, dar echipele lor n-ar fi oferit atât de multe șanse de gol dincolo de ce s-a marcat.

Ce-i drept, după începutul foarte bun al formației lui Hagi și egalarea aceea venită din nimic a moldovenilor, mă gândeam că lucrurile nu prea se schimbă. Că Iași poate în continuare lua puncte fără să joace cine știe ce.

Țucudean a marcat atât pentru că e un vârf foarte bun pentru Liga 1, nu întâmplător, iar echipa lui Stoican a luat atâtea goluri pentru nu mai are jucătorii care aveau ca principală calitate capacitatea de-a ucide fotbalul. Nu spun că asta va deveni o obișnuință.

Mai mult, trăgând linie, au acum o echipă mai capabilă decât în trecut, mai creativă, mai puternică ofensiv. Sunt tare curios cum vor merge după pauza aceasta, când Stoican va avea cât de cât timp să uniformizeze nivelul de pregătire al jucătorilor săi.

Dinamo – Astra Giurgiu 1-1 (Nemec 66 / Moise 82)
Nu sunt genul prăpăstios care să spun ceea ce spune Șumudică despre Dinamo – c-ar fi în cea mai adâncă depresie fotbalistică ever.

Spre deosebire de el, nu sunt în căutarea unui loc de muncă nici măcar când n-am loc de muncă, darămite când sunt angajat undeva.

Totuși, realitatea este că prima repriză a meciului cu Astra a fost una foarte slabă. Unii se concentrează însă prea mult pe incapacitatea lui Dinamo de-a juca și prea puțin pe capacitatea formației lui Iordănescu de-a o bloca.

Dacă  meciul ăsta se termina cu victoria gazdelor, chiar era o situație aiurea. E drept că-n partea a doua formația lui Miriuță a început să existe, dar să câștige era mult prea mult.

CFR Cluj – Juventus București 2—0 (Păun 29, Culio 82)
M-amuză cum se amuză Mihai Stoica pe seama penalty-urilor clujenilor.

N-o face întâmplător, știe că alimentând subiectul, inclusiv penlaty-uri limpezi ale ardelenilor vor ajunge să fie puse sub semnul întrebării.

Mai mult însă m-amuză altceva: cum a reușit Petrescu să se descurce atât de bine cu un lot schimbat masiv în această vară și format doar din jucători veniți liberi de contract.

În rest, sunt convins că Petrescu nu s-a amuzat deloc văzând că echipa sa a avut un avantaj fragil până-n finalul partidei.

Situațiile acestea sunt foarte periculoase în fotbalul nostru, fotbal în care diferențele de valoare între echipe nu sunt nici pe departe atât de mari pe cât se crede. Categoric nu atât de mari încât să avem 14 echipe în prima ligă în loc de 18, cum ar fi firesc pentru ditamai țara.

ACS Sepsi OSK – FCSB 0-4 (Tănase, Ghohere, Ghinga a 35, Daniel Benzar 75)
Am văzut c-au remarcat și colegii de la Gazetă faptul că Tănase e un fotbalist cu cifre foarte bune la Steaua.

Ce nu-nțeleg este de ce prezintă asta ca pe o surpriză, ca și când abia când s-au uitat pe date au văzut că fotbalistul acesta contează mult în jocul echipei lui Dică, inclsiv atunci când ei îi mai scapă câte-o notă proastă.

În fine, Steaua avean nevoie de aceste penalty-uri, să nu se mai smiorcăie că ei nu primesc. Am o problemă cu reclamagii care fac un tărăboi exagerat,  chiar și când au dreptate – vezi cazul Marcel Popescu – Craiova.

În diverse bucăți de meci, Sepsi a jucat slab spre prost spre foarte prost. În altele, s-a descurcat decent. Nu-nțeleg de ce l-ar schimba pe Valentin Suciu cu Selymes. Și nu-nțeleg ce l-ar recomanda pe Selymes ca soluție-n acest moment.

FC Voluntari – Concordia Chiajna 0-1 (Batin 69)
Recunosc, am un soi de satisfacție când îl văd pe Batin marcând sau jucând bine. Cumva, confirmă ceea ce tot spun de ani de zile – că e un fotbalist cu niște calități care i-ar permite să obțină mai mult de la fotbal.

Cam aici mă opresc însă cu chestiunile pozitive legate de Concorida. Dacă aș fi o babaă superstițioasă, aș putea crede că ei câștigă acum meciuri pentru c-au pierdut nedrept puncte din cauza arbitrilor în mandatele lui Alexa și Miriuță.

Voluntari a avut o grămadă de situații de gol și a jucat clar mai mult fotbal. Foarte clar. N-a fost însă suficient.

De asemenea, e interesant faptul că aceste victorii cu Dinamo și Voluntari sunt așezate-n dreptul lui Ion Moldovan, deși-i proabil ca și Miriuță să aibă ceva merite. Pe de altă parte, mă bucură când antrenori aparent scoși din circuit reușesc să revină cumva și să obțină niște rezultate.

1 comment… add one
  • Nick 03/10/2017, 2:52 PM

    Daca suprafata teritoriala ar fi singurul criteriu de alegere al nunarului de echipe din prima liga, Rusia ar trebui sa aiba vreo 50, dar uite ca nu au. Criteriilw financiare sunt cele mai importante, la noi chiar si astea 14 de abia supravietuiesc si tu vrei 18

Leave a Comment