≡ Menu
3Surse

Remarcabila etapă – 18: Cu moldovenii și oltenii nu e de glumit

in Liga I – fotbalul nostru
baluta-gustavo

Gustavo a marcat din nou pentru Craiova și a ajuns la 9 goluri. Este pe locul 2 în clasamentul golgheterilor, după Gnohere (10) și la egalitate cu Paul Batin.

ACS Poli Timișoara – FC Botoșani 1-1 (Bîrnoi 23 / Mihai Roman 56)

După prima repriză, m-am gândit că dacă are un pic de noroc, Timișoara ar putea să se bată la intrarea-n play off. Deja-l vedeam pe domnul Robu cum vorbea despre onoarea adusă orașului și despre firescul situației.

Noroc c-a venit repriza a doua și molodovenii au jucat bine spre foarte bine, iar discursul domnului în imaginația mea făcea deja referire la dezonoarea adusă orașului și despre nefirescul situației.

De altfel, de asta e și frumos fotbalul românesc. În ciuda a ceea ce spun unii și alții, nu prea există nuanțe de gri – ori e rău, ori e bine. Timișoara a jucat prost, Botoșani a jucat bine, așa că egalul ăsta e un câștig mai mare pentru gazde decât pentru oaspeți.

CSMS Iași – FCSB 1-0 (Panțîru 47)

Steaua începuse să-mi dea impresia de tăvălug, de echipă care va începe să schinguiască orice adeversar îi va ieși-n cale. De exemplu, cu Craiova s-a distrat.

Apoi, m-am gândit prea mult la capacitatea dovedită a echipei lui Stoican de-a lua inclusiv multe goluri într-un meci și-am crezut că lucrurile pot să arate urât la Iași.

Au arătat tare bine. Îl înțeleg pe domnul Becali că-i supărat, că a investit, că vrea profit, că e firesc să aibă pretenții dacă se raportează la investiții.

Nu-l înțeleg însă de ce nu i-a plăcut meciul în sine. Chiar a meritat să fie văzut, iar victoria gazdelor e întreg meritată.

În fine, revin asupra unei idei pe care am mai vehiculat-o: foarte probabil, moldovenii au acum cea mai bună echipă pe care au avut-o vreodată după 1990. Nu m-ar mira să treacă peste Dinamo până-n pauza de iarnă. Nu cred, dar nu m-ar mira.

ACS Sepsi – Gaz Metan 0-0

Frumos meci! Și n-o spun doar pentru că așteptările înaintea unui astfel de joc ar fi unele scăzute. Pur și simplu, a fost fain de văzut chiar dacă nu luai în calcul miza partidei în sine.

Adevărul este că acest punct nu le ajută prea mult pe niciuna dintre echipe. Doar le spune celor de la Sepsi că au avut ghinion și celor de la Mediaș că au avut noroc. Asta dacă ții cont de cele două ocazii foarte mari pe care Sepsi le-a avut prin Nikolici și Herea.

În rest, lucrurile rămân de lămurit în play out. Cumva, eu cred că Gaz Metan are mai mult loc de-a crește ca echipă decât Sepsi, dar Neagoe a făcut o treabă foarte bună la Iași, așa că între ce cred eu și ce se va întâmpla ar putea fi diferențe mari.

CS U Craiova – Juventus Colentina 3-1 (Mitriță 39, 45 Gustavo 63 / Țîră)

Când vezi scorul ăsta, nu mai ții cont că meciul a  început foarte echilibrat, cu Juventus reușind un presing bun și cu oltenii având suficient momente de neclaritate-n joc.

După minutul 20 însă, gazdele au devenit o echipă care a început să-și călărească adversarul dincolo de eventuala dorință a acestuia de-a lovi pe contre. Prin urmare, impresia finală a fost că CS U putea să câștige la un scor mai mare, iar Juventus are în mod real o problemă care ține de valoarea individuală a jucătorilor.

După părerea mea, dacă îl vor schimba pe Marin Barbu, ar însemna să-și arate incapacitatea de-a-și înțelege propria situație.

Să  nu uit – stadionul acela e atât de frumos încât am simțit în mod evident o dorință de-a mă duce cât mai repede la un meci acolo.

Dincolo de asta, tot frumusețea stadionului și condițiile oferite pentru filmare fac inclusiv ceea ce se-ntâmplă pe teren mult mai plăcut. Pur și simplu, aveam impresia că mă uit la un meci dintr-un campionat tare al Europei.

Concordia Chiajna – Astra Giurgiu 1-2 (Batin 15 / Nyuiadzi 43, Ioniță 54)

N-am văzut prima repriză acestui joc, motiv pentru care-mi cer scuze mie că nu am reușit să mă organizez cum trebuie ca să nu apară un asemenea incident.

Mă gândesc însă că-n prima parte, Concorida a jucat mai bine. Pentru că dacă ar fi jucat ca-n partea a doua, atunci acel gol marcat ar fi părut cumva-n plus.

Bucata de meci pe care am văzut-o mi-a arătat o Astra care a controlat jocul, a mai avut situații de-a marca, dar care putea să vadă ce-nseamnă să ai un avantaj atât de fragil într-un astfel de joc.

Chiajna le-a dat emoții la unele faze fixe și ar fi putut chiar egala în final de joc.

În rest, am o problemă cu felu-n care Iordănescu tratează un pic lucrurile la nivel de discurs public. Mi se pare ieftină gălăgia din jurul ideii că LPF și-ar dori-o pe Dinamo în play off în locul lor.

Chiar și eu, care nu am o simpatie pentru Dinamo, dar am una pentru munca antrenorului Iordănescu mi-aș dori s-o văd pe Dinamo în play off. Nu e ceva personal, e ceva ce ține de preferință și atât.

Totuși, nu văd absolut nimic în activitatea LPF sau a CCA care să avantajeze pe Dinamo.

Dinamo – CFR Cluj 0-2 (Omrani 49, Culio 55)

De-a lungul timpului, am avut tot felul de idei apropo de care ar fi cel mai important atu al unui club.

Am zis că e ba antrenorul în caz că are capacitatea de-a determina jucătorii să ofere mult echipei, ba patronul dacă are capacitatea de-a-și angaja un manager sclipitor, ba preparatorul fizic dacă e bun cu draci și reușește să facă diferența într-un fotbal în care valoarea oricum este plafonată.

Uitându-mă la cum reacționează unii dintre jucătorii lui Dinamo la ceea ce li se întâmplă, cred că inteligența fotbaliștilor din lot poate fi un atu demn de luat în calcul.

Acolo nu e vorba doar de lipsă clasică de valoare. E vorba de lipsă de inteligență și de educație. Că dacă ar exista asta, automat ar exista și suficientă personalitate în acel grup încât Nedelcearu să nu fi declarat după înfrângerea cu CFR Cluj că e cazul ca toți jucătorii să plece.

Stai, omule, și fă-ți meseria! Dacă o faci atât de bine cât o poți face, nu contează ce spun suporterii. A, dacă n-o faci atât de bine pe cât ai putea, apar alte discuții.

CFR Cluj a jucat slab în prima parte, când Dinamo a s-a descurcat onorabil. În a doua, lucrurile s-au schimbat total. Poate că siguranța în joc a CFR-ului a avut legătură și cu avantajul de două goluri pe care l-a avut pe tabelă după golul lui Culio, dar e meritul lor c-au ajuns în această postură.

FC Voluntari – FC Viitorul 0-0

Alt meci fără goluri, deși ocazii au fost. Într-un fel, de vină a fost și centralul Găman, care a refuzat câte un penalty fiecărei echipe – Mladen la Acsinte și Filipov la Ganea.

Dincolo de asta, merită de remarcat ceea ce a observat și Remus Răureanu în comentariul să de la Digi Sport – că dacă Niculescu își propune să blocheze cu orice preț pe cineva, cam reușește.

Dacă trebuie să câștige, echipa sa își arată niște limite, mai ales în contextul în care inclusiv clubul se sabotează prin faptul că nu permite folosirea lui Voduț, doar pentru că acesta nu vrea să semneze prelungirea contractului.

În fine, echipa lui Hagi n-a mai jucat la fel de bine ca-n ultimele etape, dar  are o poziție foarte bună pentru prinderea play off-ului.

0 comments… add one

Leave a Comment