≡ Menu
3Surse

Remarcabila etapă – 23: Cei mari sunt neschimbați, cei mici sunt de nerecunoscut

in Liga I – fotbalul nostru
dinamo - craiova - nistor

Când i-a dat drumul lui Nistor, CFR Cluj a greșit mai mult decât a făcut-o Dinamo prima dată, când a făcut schimbul de jucători cu ardelenii.

ACS Sepsi – ACS Poli Timișoara 1-0 (Hadnagy 87)

Am așteptat acest meci cu foarte mare curiozitate. Mă interesa și cum va arăta echipa lui Neagoe, dar și ce nivel de joc va produce Timișoara.

Nu sunt vreun oracol, dar cred că-n cazul fotbalului nostru este suficient să urmărești nuanțele din discursul personajelor ca să-ți dai seama în ce măsură un antrenor este sau nu este gata să fie dat afară / să-și dea demisia.

Unii au reflexul limbii de lemn artistice și spun că Ionuț Popa a fost aruncat de la Timișoara precum o măsea stricată.

În realitate, Popa a fost în ultimul an precum un dinte de lapte care abia se mai ține-n gingia unui puști. Ca orice dinte de lapte, și-a făcut pe îndelete datoria, dar singurul motiv pentru care mai exista acolo era că puștiului i-a fost frică de durerea scoaterii sale.

Înfrângerea cu Sepsi a fost doar un pretext, un fel de “dacă nu scoatem dintele, cel care crește sub acesta va fi strâmb și vor râde copiii de tine”.

Dacă voiai să-l dai afară pe Popa, îl dădeai când s-a întrerupt campionatul pentru pauza de iarnă. Să-l dai acum nu spune altceva decât că și tu ești tot la ciclul primar.

Viitorul – Astra 1-1 (Chițu 45 / Florentin Matei 10)

Un paradox fain urmează să trăiesc la meciurile Astrei. Florentin Matei, un jucător despre care am spus că nu cred s-ajungă vreodată fotbalist, a venit în locul febleții mele din ultimii ani – Alexandru Ioniță.

Spun că e un paradox fain pentru că voi avea ocazia să m-amuz pe seama minții mele, pe-a felului superficial în care gândesc uneori.

De exemplu, pentru că am avut ocazia să-l văd de multe ori pe viu pe Ioniță, am avut încredere mare-n calitățile sale și am fost convins că va deveni un fotbalist bun în ciuda faptului că nu juca aproape de loc la un moment dat.

În schimb, la fel de convins în direcție inversă am fost și de Matei. Asta deși l-am văzut mult mai puțin decât pe Ioniță. În fine, va fi amuzant și sper să am ocazia să mă fi înșelat profund în cazul acestuia.

Meciul a fost fain mai ales pentru că pe teren s-a aflat Viitorul. Adică echipa lui Hagi a atacat continuu și putea chiar să câștige acest meci.

Acum, nu aș pune atitudinea echipei lui Hagi pe seama unui eroism aparte, ci pe seama faptului că pentru scopurile lor generale – clasare în campionat și promovarea unor jucători – genul acesta de fotbal este esențial.

La fel stau lucrurile la Astra. Scopul lor este să ajungă în play off și pentru asta echipa lui Iordănescu își măsoară bine și aparent corect pașii.

FC Voluntari – CSMS Iași 0-4 (Bosoi 28, Sin 33, Bădic 44, Chelaru 49)

Mi-aduc aminte de supărarea lui Stoican pe prietenul Niculescu la finalul sezonului trecut, când Pandurii au retrogradat și antrenorul de atunci al gorjenilor considera că ilfovenii nu au avut atitudinea potrivită în jocul rezultatelor.

Mi-aduc aminte și de faptul că la-nceputul acestui sezon, Iași a fost considerată o echipă slabă, c-un nivel evident sub ce-a arătat în ultimii ani.

Și pentru că am ținere de minte, mi-aduc aminte și că această formație a fost văzută doar ca un grup de mercenari și atât. Interesant este că au marcat 4 români, iar doi dintre ei sunt chiar localnici – Chelaru și Bădic.

Cineva spunea acum niște ani că dacă dai deoparte cele 4 goluri marcate de adversar, acesta n-a jucat cine știe ce. C-a fost o partidă echilibrată. Da, așa se poate spune și acum. A fost un meci echilibrat câștigat de oaspeți cu 4-0 🙂

Gaz Metan Mediaș – FCSB 1-2 (Neagu 79 / Budescu 26, Alibec 62)

Oricum ai privi lucrurile, echipa lui Pustai tot a avut 3 bare. Și oricum ai da-o, Steaua tot a câștigat.

Acum, putem vorbi de noroc pentru formația lui Dică sau putem privi lucrurile obiectiv: dacă Gazul juca exact ce-a jucat Steaua și Steaua juca exact ce-a jucat Gazul, mai spunea cineva că ardelenii n-au meritat victoria?

Îți spun să faci acest exercițiu de imaginație pentru că te ajută să aduci obiectivitate în multe situații din fotbalul nostru.

În general, oamenii acordă merit unei victorii obținute de cea mai puternică echipă doar dacă aceasta bate la scor și adversarul n-are nicio ocazie. Altfel, cel mic e văzut erou și victoria celui mare este văzută ca un soi de noroc nedrept.

Nedrept este altceva – să nu ții cont de realitate. Da, Gaz Metan a avut acele ocazii și da, Gaz Metan putea obține mai mult de la acest meci. Adică nu era ceva exagerat dacă scotea un egal.

Totuși, per total, victoria aceasta a Stelei nu este una nedreaptă. Părerea mea.

FC Botoșani – Juventus București 0-0

Înainte de acest meci, Enache se plângea pe-o temă firească – nu avea detalii despre ce s-a schimbat la oaspeți.

De fapt, aproape nimeni n-a avut acces la ce s-a întâmplat acolo. Normal, au apărut detalii legate de cine a plecat și cine a venit, dar ce au jucat prin pregătiri…

În fine, Juventus n-a jucat cu Baciu și Lincar mai bine decât a jucat în multe meciuri cu Marin Barbu. Diferența este că-n toamnă au avut pierdut puncte și când poate meritau să ia câte ceva.

Acum, au obținut un egal după ce au avut chiar posibilitatea de-a le lua cumva nedrept pe toate – Ciobanu a ratat în minutul 80 o ocazie bune de-a marca.

Botoșani rămâne cu consolarea că Dinamo n-a fost în stare să câștige contra Craiovei și-și păstrează astfel poziția. Oricum, dacă te uiți la ultimele lor rezultate, lucrurile nu stau nici pe departe prea bine.

Dinamo – CS U Craiova 2-2 (Nemec 45, Popa 85 / Vagenin 22, Bărbuț 55)

Foarte fain meciul prin prisma mizei și prin prisma implicării jucătorilor.

De altfel, atunci când ai oameni în tribune și jucătorii se dau peste cap să obțină ceva din fiecare fază, aproape că nu mai contează reușitele tehnice.

Din fericire, au fost și genul acesta de reușite, așa că meciul și-a meritat numele de derby.

Craiova a jucat bine, dar a părut să cedeze un pic fizic. Dinamo a părut ghinionistă în unele momente, dar cred că a fost genul de ghinion pe care cumva ți-l produce și adversarul.

Am încercat să-mi dau seama de ce mă irită reacțiile lui Miriuță. Și după ce mi-am dat seama, am renunțat să mă mai irite. E pur și simplu reacția unui om care a fost implicat un pic altfel în munca de la echipă decât oricine altcineva. A stat cu ei, a avut emoțiile demiterii și are pe cap tensiunea îndeplinirii unui obiectiv a cărui ratare ar produce rușine reală.

Legat de Craiova, eu aș fi văzut un pic altfel strategia pentru această parte a sezonului.

Adică aș fi adus un fundaș central și un vârf. Genul de fotbaliști care să crească valoarea primului 11, nu de completare.

Acești doi jucători ar fi putut însemna un efort financiar total de aproximativ 400.000 Euro / an de contract. Știu, e mult, dar poate fi diferența dintre a te lupta la titlu cu șansa de-a-l câștiga și a te lupta la titlu cu șanse mari de-a-l pierde.

CFR Cluj – Concordia Chiajna 2-0 (Vinicius 26, Mailat 59)

Am avut curiozitatea de-a-l vedea pe Ioniță jucând și nu am fost dezamăgit. Nu pentru că ar fi făcut un meci foarte bun, ci pentru că am văzut suficientă libertate în evoluția lui încât ideea că Petrescu îl va inhiba nu e valabilă.

CFR și-a făcut jocul destul de ușor, deși bara lui Bud de la 1-0 putea să-i complice mult partida. Ar fi fost cumva incorect având în vedere că până în acel moment, Chiajna nu a legat nimic. S-a apărat și a pierdut repede mingea. Aproape că a revenit la comportamentul de joc pe care-l avea înainte de venirea lui Moldovan.

Foarte fain golul lui Mailat și interesant potențialul său. Îmi plac fotbaliștii care au explozie, care au deplasare rapidă și care au mulți ani înainte să-și dezvolte și calități care se pot antrena – poziționare-n teren, lovirea balonului, gândire tactică etc.

0 comments… add one

Leave a Comment