≡ Menu
3Surse

Remarcabila etapă – 25: acum, toată lumea e pe locul pe care-l merită

in Liga I – fotbalul nostru
torje dinamo - steaua

Becali și-a dorit, ironic, să joace Torje. A jucat.

Gaz Metan – Juventus 0-0

După etapele care au urmat pauzei de iarnă, am avut impresia că Gaz Metan este o echipă suficient de schimbată-n bine încât să nu se încurce cu Juventus.

Problema este că nu doar medieșenii și-au schimbat fața. Toate echipele cu probleme majore au progresat, inclusiv echipa lui Baciu și Lincar.

Prin urmare, nu e de mirare acest rezultat. Adică deși ardelenii erau clar favoriți, nu este o surpriză majoră. Sunt foarte curios acum într-o privință pe care o consider esențială – Gaz Metan, Juventus, Sepsi au loc de creștere sau elanul din aceste etape e tot ceea ce pot oferi?

FC Voluntari – CS U Craiova 0-1 (Bancu 33)

Ca să ne lămurim foarte rapid – în opinia mea, nu trebuia acordat acel penalty pe care-l reclamă Voluntari, pe care centralul Bârsan l-a “aprobat” în primă fază și pe care l-a anulat după intervenția tușierului Marica.

Din ce-mi dau eu seama, ambii jucători au atins balonul, cam în același timp. Acum, faptul că tușierul a văzut de la vreo 40 de metri acea situație, iar centralul nu a văzut e o altă discuție.

Ion Crăciunescu spune că arbitrul de tușă ar trebui să intervină exclusiv când o fază scapă din vederea centralului, central care a considerat însă c-a văzut ce-a fost acolo de vreme ce-a luat decizia de-a acorda penalty. Deci… Eu cred că-i de preferat o intervenție împotriva cutumii dacă aceasta salvează jocul de o eroare.

În rest, cei de la Voluntari n-au jucat absolut nimic. Mie mi-ar fi fost un pic rușine să protestez atât de vehement la acea fază. Vina oltenilor este că n-au fost în stare să marcheze mai mult și-au oferit ocazia pentru asemenea scene.

ACS Sepsi – Concordia Chiajna 1-1 (Tandia 9 / Deaconu 70)

S-au întâlnit două echipe care au reușit, treptat, să-și formeze niște loturi destul de bune. Chiajna este genul de echipă care-ți poate da gol din nimic tocmai pentru că are, în sfârșit, și câțiva jucători cu calitate individuală peste media Ligii 1.

Cine a văzut meciu, ar putea spune că Sepsi merita mai mult per total. Au avut avantaj și au atacat continuu după ce-au fost egalați în ultima parte a meciului.

Totuși, ratarea uriașă a lui Batin din final arată că acest egal e până la urmă cumva OK.

Deși-mi plac anumite calități ale lui Deaconu, cred că va avea ceva probleme din cauza unei calități a cărei lipsă este foarte greu de compensat – viteza. Mă refer mai ales la plecarea de pe loc și abia apoi la cea de deplasare.

Sigur, mă pot înșela, am nevoie să urmăresc mai mult aspectul acesta. În rest, fain golul. Asta chiar dacă-n ciuda efectului luat de balon, Râmniceanu ar fi trebuit să apere acel șut.

În fine, mi-a plăcut Filipe Oliveira. Se cunoaște c-a jucat la nivel înalt mai ales din perspectiva poziționării în teren, dar și a felului cum gândește jocul atunci când are mingea.

CFR Cluj – Astra Giurgiu 2-0 (Culio 9, Țucudean 67)

Am mai văzut meciuri în care Astra n-a contat o repriză. Doar că era vorba de-a doua repriză sau de bucăți de joc de după ce echipa lui Iordănescu deschisese scorul.

La Cluj, Astra a fost zero în prima parte.

Zero.

Pentru o echipă care se zbate să ajungă în play off, asta categoric nu e ceva obișnuit. Pe de altă parte, repet, oricine s-a mai uitat la meciurile lor știe că această formație are dese momente în care nu contează.

Am făcut discuția asta doar ca să explic de ce nu cred eu-n varianta blatului. Pe de altă parte, realitatea este că eu sunt cam ultimul care sesizează genul acesta de probleme.

CFR a jucat bine spre foarte bine. Și a avut mult nerv, o atitudine agresivă sănătoasă care lipsește în campionatul nostru. Din păcate.

Aș mai vrea să spun ceva, dar nu mi se pare c-ar mai fi de spus mare lucru. Prin urmare, repet, nu cred în varianta blatului, dar în mod evident Astra a jucat neobișnuit de slab.

ACS Poli Timișoara – CSMS Iași 1-2 (Vașvari 88 / Platini 11, Andrei Cristea)

Oficial, se poate discuta fără nicio reținere despre faptul că Ionuț Popa era un antrenor mai bun decât Leo Grozavu. Nu e nevoie să ai argumente și nu e nevoie să existe o minimă logică în această discuție.

Totul se poate desfășura românește, așa cum a fost și schimbarea de antrenor. Adică Grozavu a pierdut primele două jocuri pe banca Timișoarei, așa că nu mai contează nimic altceva.

Am spus-o și-n “remarcabila” trecută – dacă voiai să-l schimbi pe Popa, trebuia să-o faci înainte de această foarte scurtă pregătire de iarnă.

Îi dădeai șansa lui Grozavu să antreneze echipa și să facă ceva concret, să lucreze ceva concret. Acum, va trebui să rezolve probleme din mers, să cunoască jucătorii și să se facă înțeles.

Sper să aibă suficientă tărie încât să nu-și piardă controlul. Nu de alta, dar are toate condițiile pentru așa ceva.

Dincolo, Iași face ceea ce știe – joacă fotbal și câștigă puncte. Nu-mi vine să cred că spun asta, dar e o realitate. Insist să spun că Andrei Cristea e un vârf cum nu prea există la echipele din față. Nu de anul ăsta, ci chiar de la revenirea lui din Italia.

Dinamo – FCSB 2-2 (Pesic 20, Torje 57 / Man 84, Teixeira 90)

Steaua putea pierde acest meci, dar totuși, a arătat ceva foarte important – e singura echipă din Liga 1 care poate să-și domine adversarul indiferent care-i scorul sau în ce formă de moment se află.

Acesta este și motivul pentru care insist asupra ideii că ei sunt favoriți la câștigarea titlului și pentru care-i consider cea mai bună echipă din campionat.

Normal, susțin asta de mai mulți ani, inclusiv în acei ani în care alții au luat titlul. Această stare de fapt se naște din lucruri concrete – când aduci continuu cei mai valoroși fotbaliști din Liga 1, la asta se ajunge.

Sigur, investițiile sunt mereu parcă mai mari decât ceea ce oferă echipa, dar peste tot în lumea asta, acea margine costă mult. Acel mic avantaj care te ajută să arăți mai bine decât oricare dintre competitori costă mult.

În fine, cred că Dinamo arată în unele momente ca o echipă nu foarte bine pregătită fizic. Acum, nu știu dacă e un efect al pregătirii fizice în sine sau e o chestiune ce ține de moralul / mentalitatea jucătorilor. N-am de unde să știu, spun doar ceea ce percep eu.

Normal, mă pot înșela, dar cred că inclusiv la 2-0 echipa lui Miriuță a fost moale în multe dueluri 1 la 1 pentru minge și prea puțin agresivă în momentele în care a face presiune asupra adeversarului putea însemna recuperarea balonului.

Îmi place mult Nistor. Știu discuțiile legate de anumite chestiuni care par să reiasă din declarațiile sale, dar al naibii să fiu dacă nu-mi place ca fotbalist mult, tare mult.

Apropo, dincolo de faptul că are ambele picioare, că e foarte bun pasator, că șutează bine de la distanță, Nistor are o mare calitate – o super capacitate de efort. Miriuță n-aveam motiv să-l scoată, chiar dacă, recunosc, ideea de-a băga un atacant în acele momente mi s-a părut bună.

FC Viitorul – FC Botoșani (Hagi 34, Ciobanu 90 / Roman 10)

Meciurile acestea au avut mereu multe goluri și au oferit un soi de spectacol destul de rar prin campionatul nostru.

De data asta, poate miza și forma de moment a moldovenilor au făcut ca lucrurile să stea puțin diferit. Viitorul a câștigat cu noroc doar dacă iei în calcul faptul că au fost conduși rapid și că au marcat în minutul 94.

Altfel, victoria nu este o exagerare.

Ar fi foarte interesant de aflat exact ce s-a întâmplat la Botoșani cu scăderea echipei față de prima parte a sezonului. Nu mă refer la clasicele “cutare s-a băgat” sau “cutare nu știu ce-a făcut”.

M-ar interesa să știu ce crede exact Enache. Ce s-a pierdut la nivel de mental? De ce? Când?

Moldovenii au pierdut 5 meciuri din ultimele 5. Asta pentru că egalul cu Juventus poate fi considerată tot o înfrângere. Îmi pare rău pentru ei, dar spre final n-au avut comportare de echipă care merită să fie în play off.

 

Foto: Octavian Cocoloș

1 comment… add one
  • ady 28/02/2018, 2:30 AM

    Nu chiar toata lumea, domnule Beldie. Astra iar da un tun financiar si sezonul asta. Dupa calculele mele (facute folosind siteurile transfermarket, prosport si fanatik) in ultimii 3 ani Asta a cheltuit pe transferul de jucatori 54 de mii de Euro si a facut profit din drepturi TV + vanzare de jucatori + cupe europene in valoare de 22,49 milioane de euro.

    Aceste calcule nu includ banii obtinuiti de la sponsorii de pe tricouri si banii obtinuti dintr-o eventuala calificare a Astrei in cupele europene sezonul asta sau din participarea in cupele europene datorita clasarii pe locul 4 in sezonul 2014-2015. Pe de alta parte, nu sunt incluse nici cheltuielile pe salarii (care oricum ar fi destul de minime), chirie stadion, nocturna, instalanii de incalzire gazon sau deplasari echipa.

    Chiar si asa, Niculai a investit execrabil de putin la echipa, facand profituri masive.

Leave a Comment