De ce e inutil să ne plângem de milă după rezultatele din Europa

Am văzut tot felul de reacții după ce Pandurii a ratat orice șansă de calificare, iar Viitorul a fost bătută la scor în Belgia.

Cele mai enervante sunt cele smiorcăite, de genul „vai, ce fotbal slab avem!”.

Nu pentru că ar constata ceva fals sau o nenorocire, ci pentru că atunci când vin din gura ziariștilor iar și iar și iar și iar, arată un fel de lipsă de imaginație.

Am mai spus cu toții că avem un fotbal slab, hai să ne recalibrăm pretențiile și să vorbim despre ceea ce putem și, mai ales, despre ceea ce e în neregulă ca strategie în fotbal.

Sigur, dacă suntem în stare să discutăm și despre ce vedem pe teren, e super.

Știu, e mai ușor să spunem doar că ne-am făcut de râs din nou pentru că asta nu presupune nici măcar să fi văzut meciul, să avem o minimă înțelegere a ceea ce se-ntâmplă pe teren.

Putem fi proști în meseria noastră, dar totuși să avem onoarea de-a-i face pe alții proști în meseria lor.

Când aceste smiorcăieli vin din gura celor care se uită la fotbal iar și iar și iar și iar, arată un fel de blocaj.

Cred că avem deja 3 ani de când putem spune că fotbalul nostru a scăzut mult ca nivel comparativ cu ceea ce am avut mai ales la nivel de competiție internă.

Mi-aduc aminte, că la un moment dat au dispărut vreo 25 de jucătorifoarte importanți din Liga 1 într-un singur an – din iulie 2012 până în iulie 2013.

Genul de fotbaliști care ridicau nivelul competiției în mod real și care chiar au permis obținerea unor rezultate interesante în cupele europene.

Prin urmare, cred că am avut suficient timp să constatăm  că:

1. nivelul fotbalului nostru a scăzut foarte mult, singurele zone în care am făcut un foarte mic progres țin de pregătire fizică și de cea tactică.

2. raportat la banii pe care-i investim în fotbal, nivelul încă este decent. Nu mai spun că avem un nivel bun raportat la bugetele cluburilor așa cum spuneam acum un an. Am mai scăzut un pic din punctul acela.

Dacă nu se schimbă ceva în ceea ce privește aceste două aspecte, nu prea mai are rost să le vehiculăm decât pentru a da peste nas celor care spun că avem un fotbal care a crescut în ultimii ani sau celor care spun că avem un fotbal foarte slab și raportat la nivelul investițiilor.

Despre ce ar trebui să vorbim mai mult după rezultate precum cele de aseară

Păi, dacă am văzut meciul, ar trebui să vorbim despre joc pe cât posibil – unde stă Pandurii bine, unde stă rău, ce diferență a fost pe teren dincolo de scor, dacă a fost o problemă legată de pregătirea fizică, dacă e o echipă care are loc de creștere, dacă transferurile făcute au vreo noimă etc.

Dacă n-am văzut meciul, ceea ce li se-ntâmplă celor mai mulți dintre cei care-și dau cu părerea indiferent dacă-s ziariști sau oameni care se uită la fotbal, atunci putem să luăm o mică pauză.

Serios, a spune iar că avem un fotbal slab e doar o constatare pe care o pot face și multe dintre găinile mele dacă ar putea vorbi.

Dacă, totuși, vrei neapărat să zici ceva deși n-ai văzut meciul, încearcă să te legi de lucruri care pot fi comentate indiferent dacă ai văzut sau nu meciul – gen, “Ăia la Pandurii au parte de o finanțare dubioasă și e incorect pentru competiția din Liga 1 să se confrunte investiții private cu investiții din banii companiilor de stat”.

Glumesc cu asta, zi ce vrei tu, dar nu te mai smiorcăi pe teme deja discutate continuu în ultimii 3 ani.

 

↓ ↓ ↓