≡ Menu
3Surse

Remarcabila etapă – 16: Steaua a dat cu T-ul la Severin, Viitorul a-ngropat-o-n nisip pe Dinamo

in Liga I – fotbalul nostru
chitu - dinamo - viitorul

Chițu a făcut cel mai bun meci al său din acest sezon contra lui Dinamo (Foto: fcviitorul.ro

CSMS Iași – Chiajna 3-1 (Mendes 49, Platini 67, Andrei Cristea 90 / Batin 72)
Echipa lui Stoican continuă să arate bine și să-mi întărească ideea că pot bate pe oricine. De ce insist asupra acestui gând? Pentru că e cel mai puternic care-mi vine în minte când îi văd jucând.

Paradoxul este că, la-nceputul sezonului, exista credința că aceasta nu doar că e o echipă mult mai slabă decât cele din ultimii ani, ci și una dintre cele mai slabe care au fost la Iași în prima ligă.

Culmea e că pare cam cea mai bună măcar din perspectiva spectaculozității jocului, dacă nu și per total.

Concordia continuă să piardă puncte și teren. Puncte-n sensul rezultatelor, teren în sensul felului în care joacă – prea moi în multe momente ale jocului și prea naivi în organizarea defensivă. 

FC Voluntari – Juventus București 0-0
Cred c-a fost cel mai bun joc al celor de la Juventus în prima ligă.

Nu doar pentru că au scos un punct, dar și pentru că au avut suficient momente de joc în care au ținut balonul și chiar au reușit să finalizeze posesia cu ocazii clare de gol – Măzărache și Călințaru.

Pentru cine n-a urmărit această echipă poate să pară o chestiune obișnuită – un fel de “dacă joci, e firesc să ai posesie și ocazii”.

La Juventus, asta e un progres evident. Cum am mai spus-o, mă încântă ideea ca antrenori fără PR precum Marin Barbu să se descurce.

Voluntari a făcut un joc ciudat. La un moment dat, am avut impresia că lasă intenționat mingea oaspeților ca să-i prindă cumva pe contre. Ar fi fost logic în caz că jucau cu o forță a campionatului, mai ales că au tot făcut asta, dar n-a mai fost logic la acest meci.

Echipa lui Niculescu a avut la rândul său ocazii clare de gol, dar ar fi fost nedrept să câștige având în vedere întreaga desfășurare a partidei.

ACS Poli Timișoara – Astra 2-1 (Alex Munteanu 37, Mailat 71 / Balaure 59)
Cam multe probleme la acest meci. Probleme extra fotbalistice, cum s-ar spune.

M-așteptam să fie genul de partidă super închisă, care să se termine c-un 1-0 pentru una dintre echipe. M-am înșelat.

M-așteptam apoi ca Astra să nu-nscrie după ce-a rămas în 10. M-am înșelat.

M-așteptam ca Timișoara să nu fie capabilă să câștige după ce-a fost egalată. M-am înșelat.

În fine, m-așteptam ca Sebastian Colțescu să mai și înjure-n timpul unui meci. Nu m-aștept însă să-l fi înjurat pe Iordănescu, ci să fi-njurat viața tristă de arbitru. Sper să nu mă-nșel și-n privința asta.

Ambele echipe aveau nevoie disperată de puncte după parcursul slab din ultimele etape. Timișoara a fost mai disperată.

CFR Cluj – Gaz Metan Mediaș 0-0
Deși pare greu de crezut, am observat la acest meci ceva mai amuzant chiar și decât maniera de arbitraj a centralului Barbu, cel care n-a dat două penalty-uri clare CFR-ului în prima repriză.

Acel ceva ține de lipsa de reacție pe această temă a colegilor de la Gazetă și de la ProSport chiar la minute bune după ce evenimentele respective se consumaseră – penalty la Hoban în minutul 4, penalty la Djokovici în minutul 28.  A fost ca și când nu s-au uitat la meci.

Problema este că atitudinea lor mă face să spun chestia aia pe care o spun suporterii tuturor echipelor iritate de tratamentul preferențial pe care noi, cei din presă, îl acordăm Stelei: „Dacă pățea Steaua așa ceva, se scria din timpul meciului și după meci între două și patru săptămâni. Plus remember emoționant la un an de la petrecerea mârșăviei”.

În fine, CFR a făcut un meci așa și-așa. Nu a fost dezastruos, a avut ocazii clare de-a marca, a dominat clar meciul, nu i-a lăsat pe oaspeți să vină aproape de poarta lor, dar n-a-nscris.

A, să pară c-am uitat – a avut acele două penalty-uri clare-n opinia mea.

CS U Craiova – FCSB 2-5 (Larie 66 a, Kelic 72 / Gnohere 1, Teixeira 33, Fl. Tănase 62, Kelici 69 a, Florinel Coman 83)

Pe vremuri, când ploua mult, existau niște T-uri uriașe cu care oamenii de la întreținerea terenului eliminau apa de pe gazon.

Cam asta am simțit în multe momente ale jocului că a făcut Steaua cu oltenii. Presingul acela eficient nu i-a lăsat pe fotbaliștii lui Mangia să joace. Nici pe fotbaliști, nici pe jucătorii de fotbal din primul 11 trimis de italian pe teren.

Cumva, era de așteptat să fie un meci cu foarte multe goluri. Nu-mi puteam imagina alt scenariu decât unul al extremelor. Ori să-i calce Steaua în picioare, ori să facă acest lucru Craiova. Sigur, vedeam mai probabilă prima variantă, chestiune care s-a și întâmplat.

Craiova nu are fundași centrali. Nu-i are de multă vreme. Steaua în schimb, are pentru nivelul Ligii 1 cam tot ce-i trebuie și ceva-n plus.

Vor mai fi meciuri și, la cât de turbați sunt oltenii, vor mai fi scenarii spectaculoase în întâlnirile directe.

ACS Sepsi – FC Botoșani 0-2 (L. Buș 45 / Bordeianu 55)
Cele mai enervante meciuri sunt cele-n care joci și tu decent, dar adversarul te bate totuși oarecum lejer.

Decent au jucat Sepsi, oarecum lejer au câștigat moldovenii.

De ce s-au întâmplat lucrurile așa?

Dacă ar fi să mă dau deștept, aș spune că lucrurile s-au petrecut așa pentru că Botoșani are nu doar o echipă mai bună la nivel individual, dar mai ales un stil de joc mai bine închegat.

Pur și simplu, echipa lui Enache e capabilă în același timp să facă două lucruri foarte bine: să fie stăpână pe joc chiar și când nu are balonul și să devină periculoasă foarte rapid după ce-l recuperează.

De asemenea, e interesant și-n ce zone ale terenului reușește să recupereze mingea.

Sepsi putea scoate mai mult din acest meci doar în teorie. În practica jocului, lucrurile s-au petrecut destul de firesc.

Dinamo – Viitorul 0-4 (Chițu 7, Țucudean 22, Eric 52, Vână 80)
Înainte de-a spune că Dinamo s-a făcut de râs, vreau să remarc faptul că au avut niște ocazii mare de-a marca și ei când scorul nu era nici pe departe cel de la final.

De ce spun asta?

Pentru a întări ideea că la Dinamo nu e vorba de o lipsă de capacități pur fotbalistice, ci mai degrabă o lipsă de personalitate a grupului.

Care lipsă de personalitate a grupului vine din lipsa de personalitate a unor jucători. Nu știu dacă-s ăia de care spune Negoiță, că nu-i cunosc personal.
Văd însă manifestarea per total a echipei și nu simt că m-aș înșela.

Suficient despre Dinamo. Vorba ceea, nu dai într-un om pe care niște copii l-au îngropat în nisipul de pe plajă până când s-a sufocat.

Viitorul a făcut cel mai bun joc al său din acest campionat. Excelent Chițu, bun Țucudean, bun Țâru, bun Eric cel cu Greutatea la Nivel Aproape de Optim, buni cam toți cei care au fost pe teren.

0 comments… add one

Leave a Comment