De ce Steaua și CFR Cluj au vândut atât de mulți jucători buni în acest moment (Video)

Șumudică spune că Steaua a pierdut mult prin plecările lui Stanciu și Hamroun.

Ca de obicei, are parțial dreptate.

Spun asta pentru că Șumudică privește aceste plecări doar prin prisma antrenorului care se bucură că adversarul nu mai are doi jucători foarte buni, “care scoteau om din joc prin dribling și provocau mereu dezechilibre”.

Dincolo de asta însă, vânzările lui Stanciu, Hamroun și chiar Cojocaru reprezintă momente foarte bine speculate de Steaua.

Stanciu a fost vândut la un superpreț.

A-l ține-n continuare nu-nsemna decât să riști mai mult să-i scadă cota decât să creezi oportunitate pentru creșterea acesteia.

Cu tot cu clauze, e vorba de 10 milioane de Euro, nu de 3 milioane pe care le puteai transforma-n 4 sau 5 dacă aveai răbdare.

Despre vânzările de jucători ale Stelei și CFR-ului
Stanciu îi va aduce bani Stelei și prin suma de transfer, dar și prin simplu fapt că oferă un nou reper de preț pentru jucătorii rămași. (Foto: Mediafax)

Nu mai vorbesc despre faptul că prin vânzarea lui Stanciu, Steaua a creat și cotă pentru fotbaliștii săi, le-a pus un preț, a dat pieței un reper apropo de prețurile jucătorilor săi.

Acest lucru e mai important decât își închipuie unii și alții pentru că într-un fel se va discută cu un club care vinde jucători cu 10 milioane de Euro și altfel cu unul care vinde cu câteva sute de mii.

Hamroun era un jucător care-și dorea să plece mai mult decât să joace fotbal. S-a chinuit să aibă evoluții bune la meciurile din Europa pentru că spera să fie luat de cineva, dar în campionat dădea impresia că nu mai poate fi motivat de ceva.

La Cojocaru, lucrurile sunt cât se poate de simple – un fotbalist pe care Steaua l-a ținut mai mult rezervă și pe care l-a folosit doar ca să se-ncadreze-n regula folosirii unui jucător cu vârsta sub 21 de ani poate să aducă 1 milion de Euro în club.

Nu pare mult dacă te raportezi la potențialul pe care-l are acesta, dar clubul a făcut o alegere, iar asta e un lucru mai sănătos decât o așteptare lipsită de vreun plan concret.

În fine, Steaua a speculat foarte bine momentul și din perspectiva valorii adversarelor.

În opinia mea, acesta este cel mai bun moment în care o echipă poate face modificări majore în lot.

Nivelul în Liga 1 este mai scăzut decât oricând în ultimii ani și orice echipă cu o conducere deșteaptă își permite să facă modificări masive-n lot dacă aduce-n loc fotbaliști cu valoare decentă sau are deja-n lot înlocuitori cât de cât valoroși.

CFR Cluj știe să vândă și trebuie să vândă

De asta, cred că și CFR Cluj a avut o atitudine corectă raportat la ce nevoi au ei.

Sigur, au scăzut nivelul echipei pentru că au vândut 3 dintre cei mai valoroși jucători – Petrucci, Jakolis și Cristian Lopez, dar momentul acesta este ideal pentru așa ceva.

Pe de o parte, au încasat bani care să le finanțeze încercarea prin care trec – CFR este un club care, din informațiile mele, respectă planul de reorganizare și trece prin insolvență cu scopul de-a se vindeca, nu de-a falimenta.

Mai mult, spre deosebire de Steaua, unde se cumpără acum doar jucători care au confirmat în țară, pe care i-a văzut Becali, la CFR există oameni capabili care să aducă fotbaliști străini buni și chiar foarte buni.

În fine, CFR Cluj continuă să transmită un mesaj propriilor jucători – venirea aici nu-nseamnă îngropare, ci șansa de-a vă relansa cariera sau de-a prinde contracte bune din punct de vedere financiar.